IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Справят ли се държавите от Южна Америка с природните бедствия?

Според климатолозите ураганите в Южното полукълбо между юни и ноември очертават тежък сезон, посочи Стоил Цицелков

18:45 | 21.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обстановката в Латинска Америка ще става все по-тежка заради множеството бедствия, престъпността и политическата нестабилност. За 660 милиона души  население от региона, 80% от което живее в урбанизираните територии, проблемите ще стават все по-сериозни. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка.

Според него на континента най-често страдат Мексико и Карибският регион, а тази година предвещава да бъде една от най-страшните до сега заради множеството бедствия, с които държавите ще трябва да се справят. Ураганите в Южното полукълбо са между юни и ноември, а прогнозите на климатолозите тази година предвиждат сериозни, безпрецедентни природни аномалии.

 „В момента се забелязват два климатични феномена, които се наричат „Ел Ниньо“ и „Ла Ниня“. „Ел Ниньо“ се характеризира с увеличаване на температурите. Той идва от Тихия океан и предизвиква много валежи. Чрез тези си характеристики той причинява много урагани, които водят до свлачища. „Ла Ниня“, от своя страна, изсушава южната част на Латинска Америка. Тя идва от Атлантика, носейки студен въздух“, разказа Цицелков.

Той обясни, че промените в климата и непредвидените обстоятелства, които са последствия от тях, причиняват проблеми в множество области като икономика, земеделие и други. „Панама още не се е възстановила от последния тежък ураган и още бедствия няма да ѝ се отразят добре“, посочи анализаторът.

Той отбеляза, че първият ураган, получил собствено име – „Алберто“, удари Мексико преди няколко дни, като отне три човешки живота. „Освен жертвите, ураганът разруши и множество къщи и пътища. Бедствието направи голяма заявка за предстоящия сезон. Тези промени на климата не са свързани само с урагани, а и с друго течение, което се казва „Хумболт“, добави Стоил Цицелков, като поясни, че „Алберто“, колкото и страшен да е бил в някои части на страната, за други пък е бил полезен, защото е прекратил дългата суша, която е тормозила някои райони в Мексико.

По думите му, в Ел Салвадор проливните дъждове са причинили смъртта на 11 души. Държавните бедствени служби са се притекли на помощ на всички нуждаещи се, чиито домове са разрушени. По данни на правителството, бедствието е причинило малки до средни щети, като държавата ще помогне за възстановяването им.

„Панамериканската магистрала минава от там и ако тя е блокирана, както в момента, това спира целия поток на стоки, който е огромен“, коментира последствията за търговията Стоил Цицелков. Според него правителството има капацитет за това, но смята, че липсва добра организацията.

Той засегна и здравословните проблеми за населението в Южна Америка вследствие на природните бедствия. „Световната здравна организация миналата година излезе с доклад за климатичните промени и последствията от тях, базиран на данните от миналата година, които показват, че повишаването на дъждовете увеличава популацията на комари, носещи болести. В последните години заболелите от тропическата треска „Денга“ са се качили три пъти, а заболяването носи и много жертви. Вече има японска ваксина за болестта. Вече е обещано на хора в някои райони да се предостави ваксината, защото заболяването, особено ако се повтори, взема много жертви, най-вече малки деца“, напомни Цицелков.

Той напомни, че заради сушата се наблюдават много горски пожари в световен мащаб, които са отговорни за 10% от въглеродния диоксид – един от главните причинители на глобалното затопляне. „Светът много се фокусира върху пожарите в Бразилия и това е важно, защото 60% от земното биоразнообразие се намира в Латинска Америка“, добави анализаторът.

Какво е бъдещето на Южна Америка? Ще успеят ли държавите да се справят с множеството бедствия, които ги връхлитат? Има ли решение за проблемите на населението? Как влияят природните бедствия на миграцията и защо в някои латиноамерикански страни улесняват предвиждането с по-лесни маршрути? Застрашено ли е биоразнообразието в Латинска Америка? Защо по Амазонка загиват розови делфини?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още