IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо най-богатите на природни ресурси африкански страни остават най-бедни

Неяснотата накъде ще поеме ЕС е извор на напрежение за Африка, посочи Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие

21:56 | 19.06.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Природните ресурси в Нигерия, Нигер и Демократична република Конго може да се превърнат в ключов фактор за просперитета в тези страни, ако бъдат овладени и управлявани ефективно. Това мнение изрази Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, в ежеседмичната рубрика на предаването "Африка в развитие". 

„Тези три страни практически представляват двете различни лица на африканското развитие. Нигерия е втората най-развита страна в Африка, за разлика от Нигер и Демократична република Конго, които като природни дадености биха могли да бъдат едни от най-богатите страни в света, а всъщност са най-бедните, коментира тя.

По думите ѝ, колкото и да е развита да е една икономика, ако няма целенасочено усилие за по-добро разпределение – на достъп до услуги, работни места, образование и квалификация, то големи сегменти от територията ѝ остават изключени от националното голямо икономическо развитие, „остават непокрити“. И даде пример с Нигерия, където във всички части има крайна бедност.

Според Дечева общото за Африка в момента, в това число и в Нигерия, Нигер и Демократична република Конго, е несигурността, породена от неяснотата накъде ще поемат Европейският съюз и европейските институции, когато се формират и се изберат ръководните органи.

„Задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай също е важен фактор. Всичко това рефлектира върху начина на управление на тези африкански държави, но не в посока повече или по-малко прозрачност, а по-скоро на кого да предоставят ресурси, за да може в този момент на дълбоки катаклизми, каквато е за Африка 2024 тази година, по-леко да изплуват“, коментира експертът по международно политическо развитие. И добави, че Нигерия е страна,  която изпитва всички сътресения и може да се използва не само като пример, но и като източник с икономическото си познание за нуждите на африканския континент, различно от онова, което другите партньори – от Китай, Индия, Глобалният север – предлагат на Африка.

Дечева посочи, че Нигер е седмата страна по бедност, въпреки че сред основните износители на уранова руда, на редки метали и минерали, „всичко, което може да направи тази страна богата".

Тя даде пример с Южен Судан, най-младият член на ООН – от 2011 година, в който в момента няма и 500 долара БВП на човек и „това е катастрофално малко".

Защо се строи рафинерия в пустинята и петролът се пренася по тръбопроводи, вместо да се товари на танкери близо до добива му в морето? Защо някои от африканските държави се държат като цитадела на бивша колония и осигуряват комфорт на определени фирми? Какво е геополитическото напрежение между съседни африкански страни и как политиката влияе на икономиката? Как ще се развие конфликтът между Нигер и Бенин?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 седмица
Мно'о добре си беше Либия при Кадафи-то, АМА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
bobopopov
преди 1 седмица
Нима у нас не е същото?Изнасят нашето злато и живеят добре на наш гръб.А ние сме Европейци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
morgannejade
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 1 седмица
да питат руснаците... и те са така! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 16
evlogi
преди 1 седмица
Е що.Много пъти е казвано-не е важно кво имаш в земята под краката, а какво имаш между ушите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още