IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхкапацитет? Китай се защитава в търговията чрез германска стратегия

Пекин контрира критиките към експортната си политика, като изтъква, че местните компании просто са по-добри. Но по-задълбочен поглед ще покаже нещо различно

17:00 | 22.06.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайското правителство е свикнало с острите критики от САЩ през последните години. Но обвиненията, които дойдоха от Европа, сега са почти толкова сурови, колкото тези от американците. Китайският износ, който навлиза с голяма сила на европейския пазар, тревожи Европейския съюз (ЕС) толкова много, че блокът налага защитни мита - последно срещу китайските електрически автомобили, пише Handelsblatt.

За германския министър на икономиката Роберт Хабек (от партията на Зелените) експортната политика на Китай е централната тема на пътуването му до Азия.

"Китай, по-специално, следва индустриална политика, която е систематично насочена към постигане на технологично лидерство и изтласкване на конкурентите от пазара", заяви наскоро Хабек.

Китайците парират европейските обвинения с аргументи, които германците изтъкват от години. „Ако днес Германия критикува Китай заради неговия свръхкапацитет, китайците могат да отговорят хладно: Вие го направихте точно по същия начин!“, обяснява икономистът Йенс Зюдекум.

В годините преди пандемията германският експортен модел залага на високите търговски излишъци. През 2017 г. едва ли минава седмица, в която тогавашният американски президент Доналд Тръмп и неговите доверени лица да не критикуват Германия. Понякога Тръмп заплашва германските производители на автомобили с наказателни мита, понякога обвинява Федералната република, че купува твърде малко американски продукти.

И не само Тръмп критикува Германия. Неговият предшественик Барак Обама и неговият финансов министър Джак Лу предупредиха Берлин да предприеме действия срещу „глобалните дисбаланси“. Правителството на САЩ беше подкрепено от анализи на Международния валутен фонд (МВФ), който многократно призова федералното правителство да разчита по-малко на износа и повече на вътрешното търсене.

Уроци от германски учители

Това не впечатлява много германците. Пътуванията до САЩ се превърнаха в разяснителни уроци от учители по немски език. На вечеря с американски икономисти в германското посолство, водещ представител на Бундесбанк (централната банка на Германия – бел. ред.) отхвърли критиките: „Не можем да забраним на нашите компании да изнасят“, казва той.

Тогавашният федерален министър на икономиката Бригите Циприс поне се опита да отговори на опасенията на своите търговски партньори: Важно беше да се обясни, че Германия прави нещо по отношение на излишъците от износа. Тя спомена инвестициите, спомена минималната заплата и въвеждането на данъчна подкрепа за научните изследвания.

Търговия на Китай и Германия. Графика: Destatis/СТО Търговия на Китай и Германия. Графика: Destatis/СТО

Но тя също така даде прост съвет на американците да изнасят повече. Нейният предшественик Зигмар Габриел също се изрази по този начин. Той даде съвет относно оплакването на Тръмп, че в Ню Йорк има твърде много германски и твърде малко американски коли: „САЩ трябва да произвеждат по-добри коли“.

Германското послание беше ясно: вие сте виновни, ако изнасяме повече от вас. Сега Китай се аргументира по много подобен начин. Йеромин Зетелмайер, ръководител на брюкселския мозъчен тръст Bruegel, също посочва този паралел: „Както Германия тогава, така и Китай днес възразяват, че износът е просто следствие от здрава конкурентоспособност“.

„Няма „проблем със свръхкапацитета на Китай“, ясно каза китайският държавен глава Си Дзинпин по време на срещата си с френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия (ЕСК) Урсула фон дер Лайен в началото на май. Преди това Си представи аргумента пред канцлера Олаф Шолц (ГСДП), че китайският износ на електрически превозни средства, литиеви батерии и фотоволтаични продукти е „обогатил“ глобалното предлагане.

Китайският държавен апарат следва тази обосновка. „Така нареченият свръхкапацитет е израз на пазарния механизъм“, казва заместник-министърът на финансите на Китай Ляо Мин пред министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън. Междувременно Хабек също може да очаква подобни коментари в разговорите си с китайското правителство в Пекин.

Подобно на Китай, Германия също продължава да разчита на експортно ориентиран икономически модел. Излишъкът на германския износ за кратко спадна значително по време на енергийната криза през 2022 г., но отново се повиши осезаемо миналата година. При 224 млрд. долара разликата между износа и вноса в полза на първия показател, излишъкът сега е почти толкова висок, колкото през рекордната 2017 г., когато набъбна до почти 248 млрд. долара.

Германските и китайските компании произвеждат повече, отколкото се потребява на вътрешните им пазари, което от своя страна означава, че гражданите на други страни трябва да консумират това, което се произвежда в Китай и Германия. Икономистите от години предупреждават, че това неизбежно ще доведе до конфликт.

Един от тях е Майкъл Петис, американски икономист, който провежда изследвания в Пекин. Петис подчертава структурните прилики между китайския и германския икономически модел. Неговият аргумент: Заплатите са твърде ниски както в Народната република, така и в Германия и населението спестява твърде много. „Въпреки че германските политици многократно подчертават, че германските търговски излишъци са резултат от превъзходни производствени техники, това е пълна глупост“, изтъква Петис.

Китай контролира и субсидира своята икономика

Ако се вгледате по-отблизо, ще забележите важни разлики. Китай се намесва дълбоко в икономиката, като изплаща субсидии и следва стратегиите, определени от държавния и партиен лидер Си. Лозунгите са: „Произведено в Китай 2025“ и „Двойна циркулация“. Следователно производственият капацитет е концентриран в „сектори, които са политически и икономически чувствителни на Запад“, както подчертава шефът на Bruegel Зетелмайер. Автомобилната индустрия е само един пример. Китай иска да доминира на целия пазар на зелени технологии: като батерии, слънчеви клетки и вятърни турбини.

Германското правителство, от друга страна, не преследва подробен план за специално насърчаване на отделни индустрии и развитие на национални индустриални „шампиони“. Термини като „Скрити шампиони“ или „Индустрия 4.0“ се основават на принципи, които икономиката е разработила сама, а не на концепции за държавна помощ.

Въпреки това, по-специално американските икономисти, но също и германските експерти, многократно са изтъквали, че високите търговски излишъци на Германия не са само резултат от иновативна сила и предприемачески умения. По-специално кризата с еврото помогна на федералното правителство да се възползва от благоприятния обменен курс: германските продукти станаха достъпни за чуждестранните купувачи.

Отказът на Германия да признае тази връзка и да предприеме действия срещу проблема с търговските излишъци нанесе огромни щети на глобализацията, казва германският икономист Зюдекум: „И в САЩ това направи Доналд Тръмп силен“. Съществува впечатлението, че международната търговия вреди на Америка да се установи сред широки слоеве от електората, дори ако дебатът днес е насочен повече срещу Китай, отколкото срещу Германия.

Зюдекум предлага решение на проблема: „По принцип Китай трябва да направи днес това, което Германия трябваше да направи тогава: да подкрепи вътрешното търсене, вместо да създава излишъци от износ“. Въпреки това е много вероятно Пекин да реагира на подобни съвети, както германците в миналото: да ги игнорира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 22.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
khао
преди 4 дни
соори, глууупавичък съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
khао
преди 4 дни
еййй, цял ден им го лапнете чак до топппките, нещо липса на сол ли има... или просто ви харесва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 20
khao
преди 4 дни
нека тошо глууупака, по известен като тиквата от механата коментира статията и следния цитат "излишъкът сега е почти толкова висок, колкото през рекордната 2017 г., когато набъбна до почти 248 млрд. долара.... любопитно ми да видя как ще замаже поредната си порция лъжи и опорки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 22
Алехандро
преди 4 дни
Германия нали беше много зле, според бавноразвиващите бг ростролове!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
Един Българин
преди 5 дни
Китай може да си го позволи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още