IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите в правителството застрашават индустриалната сила на Германия

Ново проучване показва сериозни критики на мениджърите към кабинета на Олаф Шолц и неблагоприятната данъчна среда

13:38 | 06.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Германия губи конкурентоспособност. Това показва последната класация на швейцарското бизнес училище IMD. В една от категориите най-силната европейска икономика е на едно ниво с Венецуела.

„Германия е слаба в реагирането на промените и гъвкавото адаптиране“, изтъква Артуро Брис, професор по финанси в IMD, цитиран от германската медия merkur.de. В това отношение страната е на подобно ниво като Венецуела.

Брис е ръководител на Световния център по конкурентоспособност (WCC) и отговаря за годишната класация на най-конкурентоспособните икономики в света.

Като цяло швейцарските икономисти едва ли имат добри новини за Германия. Конкурентоспособността на германската икономика продължава да намалява в международен план. В сравнение с предходната година тя пада с две места и сега е едва на 24-то място. През 2021 г. и 2022 г. Германия заемаше 15-о място.

Конкурентоспособността на германската икономика изостава далеч зад САЩ и Китай

В класацията по конкурентоспособност Германия се нарежда след САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Исландия, Бахрейн - и е едно място пред Тайланд. Междувременно Великобритания е на 28-мо, а Франция - на 31-во, докато други големи европейски страни са класирани по-надолу.

Челните позиции в класацията на IMD ​​се заемат от Сингапур, Швейцария, Дания и Ирландия.

За да измерят конкурентоспособността, експертите от IMD ​​разполагат със 164 статистически показателя в четирите области на икономическо представяне, инфраструктура и ефективност на правителството и бизнеса. Данните идват от Световната банка, Международния валутен фонд (МВФ) и Euromonitor и др. Освен това са включени резултати от проучване на повече от 6600 международни мениджъри.

Класация на IMD относно конкурентоспособността на страните. Графика: Merkur Класация на IMD относно конкурентоспособността на страните. Графика: Merkur

Германия отчита спад в ключови категории за конкурентоспособност

Германия отчита спад във всички четири категории. Най-доброто класиране на страната е 13-то място по отношение на икономическото представяне, но дори тук тя губи няколко места. През 2021 г. Германия беше на трето място.

Швейцарските икономисти оценяват като особено лоша ефективността на правителството и компаниите. В областта на науката Германия отчита най-добрата позиция - пето място, въпреки че пада с две места спрямо предходната година.

Критики и похвали към Германия

Анкетираните мениджъри също подчертават нивото на образование и квалифицираните специалисти като предимства за Германия. Други положителни фактори, споменати от мнозинството, са правната рамка и политическата стабилност, въпреки че според други проучвания това също е обект на критика към Германия като място за бизнес.

Според проучването основните критики включват високите данъци и сравнително високите цени. Мениджърите дават слаба оценка за правителството на канцлера Олаф Шолц. Само пет процента казват, че Германия има способно правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 06.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още