IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага европейски бюджет за 2025 г. от близо 200 млрд. евро

Предвиждат се помощ на Украйна, подкрепа на мигранти и защита по границите

17:24 | 19.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисията предлага бюджет на Европейския съюз (ЕС) за 2025 г. от 199,7 млрд. евро, съобщават от пресцентъра на институцията. Той ще бъде допълнен от плащания в размер на приблизително 72 млрд. евро по линия на NextGenerationEU (инструмента на ЕС за възстановяване). 53,8 млрд. евро са предвидени за общата селскостопанска политика, а 49,2 млрд. евро – за регионалното развитие и сближаване.

Целта е средствата от бюджета за следващата година да се насочват към областите, в които могат да доведат до най-голяма промяна, посочват от ЕК. Запазва се посоката към зелена и дигитална трансформация, като се предвиждат и средства за подкрепа за сирийските бежанци в Турция и региона, Западните Балкани и „устойчива и предвидима“ помощ за Украйна.

Бюджетът включва 16,3 млрд. евро за подкрепа на европейските партньори и интереси, се посочва в информацията от ЕК, като 10,9 млрд. евро са предвидени по програмата Глобална Европа, 2,2 млрд. евро за предприсъединителна помощ и 0,5 млрд. евро за Механизма за растеж за Западните Балкани, както и 1,9 млрд. евро за хуманитарна помощ.

За Украйна е предвидена подкрепа в размер на 4,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни грантове и още 10,9 млрд. евро под формата на заеми.

13,5 млрд. евро са разпределени за научни изследвания и иновации през 2025 г., 4,6 млрд. евро – за стратегически инвестиции, а 2,1 млрд. евро – за Европейската космическа програма.

Бюджетът предвижда още близо 12 млрд. евро за устойчивост и ценности, в които се включват 4 млрд. евро за програмата за мобилност в образованието Erasmus+, както и 352 млн. евро за подкрепа на творци и артисти в Европа.

За борба с климатичните промени са предвидени 2,4 млрд. евро. 

Европейската комисия планира да бъдат отделени 2,7 млрд. евро за защита на границите. Във връзка с миграцията ЕС ще даде 2,1 млрд. евро през 2025 г., като по-голямата част от тези средства ще е насочена към подкрепа за мигранти и бежанци.

1,8 млрд. евро се отделят за предизвикателства в сферата на отбраната.

Предвидени са още средства за здравеопазване, сигурност, контратероризъм, киберсигурност и сигурни сателитни връзки.

Бюджетът на ЕС за 2025 г. трябва да бъде приет до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още