IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за 1 млрд. евро на НАТО се насочва към AI, роботи и космически технологии

Нидерландският премиер Марк Рюте е предложил сделка на унгарския си колега Виктор Орбан, за да го подкрепи за генерален секретар на алианса

08:35 | 18.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Група от съюзници в НАТО потвърди първите компании, които са получили финансиране като част от фонда за иновации на алианса в размер на 1 млрд. евро, предава Ройтерс.

Алиансът обяви фонда през лятото на 2022 г., месеци след руското нашествие в Украйна, като обеща да инвестира в технологии, които ще подсилят отбранителните му способности. Фондът е подкрепен от 24 от 32-те страни членки на НАТО, включително Финландия и Швеция, които се присъединиха към алианса по-рано тази година.

Във вторник Фондът за иновации на НАТО потвърди, че е инвестирал пряко в четири европейски технологични компании, което според него ще му помогне да отговори на предизвикателствата в отбраната, сигурността и устойчивостта.

Фондът е предоставил средства на Fractile AI, производител на компютърни чипове в Лондон, за да създаде големи езикови модели подобно на тези на ChatGPT, както и на германската компания ARX Robotics, която проектира роботи без човешка намеса с функции, вариращи от вдигане на тежести до наблюдение.

Другите два стартъпа са британският производител iCOMAT, който произвежда по-леки материали за автомобили, и Space Forge, уелска компания, която преодолява условията в Космоса като микрогравитация и вакуум, за да изгражда полупроводници в орбита.

„Осигуряването на достъп до стратегически технологии е от ключово значение за осигуряването на безопасно и проспериращо бъдеще за един милиард граждани на страните членки на Алианса“, заяви Андреа Траверсоне, управляващ партньор във фонда.

Той си партнира и с компаниите за рисков капитал Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital и Vsquared Ventures, за да подкрепя инвестиции в дълбоките технологии на Стария континент.

Отделно снощи нидерландският премиер Марк Рюте е обещал на унгарския премиер Виктор Орбан възможност за излизане от дейности на НАТО в подкрепа на Украйна, ако бъде избран за генерален секретар на алианса. Обещанието му цели да осигури подкрепата на Будапеща след месеци на вето върху предложението за назначаването му на поста, пише Financial Times.

Пътят на Рюте, който е подкрепен от 29 от 32-те страни членки на НАТО да стане следващият генерален секретар на алианса, включително САЩ, Великобритания, Франция и Германия, е блокиран от унгарския премиер, най-проруски настроения член на алианса.

Рюте и Орбан, които са имали спорове няколко пъти в миналото, са провели среща в кулоарите на вечерята на ръководителите на ЕС в Брюксел в понеделник вечер, засилвайки очакванията, че блокирането от Будапеща на кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО, която трябва да бъде одобрена единодушно от страните членки, скоро ще бъде вдигнато.

Нидерландският премиер е обещал при негов мандат Унгария да има право да излиза от дейности на НАТО в подкрепа на Украйна и такива, които се осъществяват извън територията на страните членки на алианса, съобщават двама запознати с разговорите източници.

Говорител на Рюте заяви, че нидерландският премиер и Орбан са провели „добър разговор“ в понеделник вечер и са обсъдили основно резултата от срещата миналата седмица между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и унгарския премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още