IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Керемедчиев: След европейските избори се очаква промяна в политиката спрямо Украйна

Резултатът от конференцията в Швейцария е показателен за световното разделение по темата, каза бившият зам.-министър на външните работи

19:30 | 17.06.24 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След европейските избори се очаква промяна в политиката спрямо Украйна и участието на страните от Европейския съюз във войната, макар и трудна. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Статистиките сочат, че 55% от европейците се притесняват за сигурността си, което със сигурност ще доведе до реформи в Европа. Континентът е изправен на кръстопът в каква политическа посока да поеме - дали продължаваща военна помощ за Украйна, или пък Европа да намали тези възможности и да се съсредоточи върху собствената си защита. Това ще доведе до кардинални и различни решения, на които ще станем свидетели скоро, посочи анализаторът.

Той коментира, че на проведената лидерска среща в Швейцария за пореден път се забеляза голямото разделение, което има в света относно подкрепата към Украйна. Много от държавите не успяват да намерят съмишленици в политическите си решения и убеждения. При много африкански държави се забелязва въздържание и неучастие в такива събития и конференции за мир, което е силен показател за разединение, посочи той. 

"Украйна не успя да спечели доста от ключовите нации от Глобалния юг. На конференцията за мир присъстваха 93 страни, като някои от тях поискаха изрични промени в декларацията за мир преди да я подпишат, а други не пожелаха дори да преговарят преди отказа си. Категоричено си тръгнаха 13 от държавите участнички в събитието. Йордания и Ирак пък оттеглиха подписите си в следствие на липсата на промени.

Срещата в Италия на Г-7, която също приключи, беше показател на голямото политическо разделение, което наблюдаваме в Европа. Вътрешните политики на държавите в континента създават трусове и ще имат огромно влияние върху икономическото бъдеще в световен мащаб, посочи Керемедчиев.

Той припомни, че Саудитска Арабия скоро беше домакин на конференция, която също не доведе до краен резултат. Тя се стреми по-скоро към подобно бъдещо събитие с участие и на Русия. "Няма как да имаш конференция за мир без участието на основния “опонент” на общественото мнение”, посочи анализаторът.

Бившият зам.-министър отбеляза, че от страна на Русия също се наблюдават призиви за прекратяване на военния конфликт. Само дни преди събитието в Швейцария Путин обяви, че при изтегляне на украинските армии, ще спре военните действия веднага. Той предложи също и нови съюзи за сигурност като покани всички държави членки на НАТО да се присъединят.

Идва нова вълна по отношениена Украйна и тя ще започне от САЩ след президентските избори, ще мине през Великобритания след изборите там и ще се пренесе в Европа, обобщи събеседникът.

Какво е политическото бъдеще на Европа? Каква позиция спрямо войната ще заемат държавите на континента? Какъв ще бъде изводът от всички събития за мир? 

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 17.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
penkiler1415
преди 3 месеца
И какво пречи Европа да помага на Украйна,да опитва нови оръжия на фронта и същевременно да се въоръжава??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
975innovative
преди 3 месеца
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 19
khao
преди 3 месеца
поредната доза глуупости от тая копейка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 23
Импeраторът
преди 3 месеца
Ала бала ... на западните страни им е много по-изгодно за въоръжават украинците и те да ги защитават от рашистите. Затова и помощта няма да секне. В същото време имаме масово въоръжение на поляци, румънци и други. Добавяме и бум на военните производства. И на фона на това този говори за спиране :-) дева и бота ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още