IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар: Очаквам тази година да падне сухопътният Шенген за България и Румъния

Илва Йохансон е убедена, че не са необходими вътрешни гранични проверки, а усилени проверки по външните граници на ЕС

10:55 | 13.06.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Adrienne Surprenant/ Bloomberg
Снимка: Adrienne Surprenant/ Bloomberg

България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по вътрешните (сухопътни) граници. Предвиждам това да стане тази година. Това коментира еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

„Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници“, коментира тя, цитирана от БТА.

Йохансон се надява да има напредък по одобрението за пълното влизане в Шенгенското пространство, каквито са очакванията на София и Букурещ, въпреки съпротивата на Виена.

През декември миналата година Австрия бе единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските граници.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията Никол де Мур отбеляза, че в четвъртък започва последното заседание на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в рамките на председателството на нейната страна на Съвета на ЕС. Тя добави, че министрите ще обсъдят бъдещето на визовата политика на фона на отчетените злоупотреби и изрази очакване да бъде одобрено предложението на Европейската комисия за удължаване на закрилата за украинските бежанци.

От своя страна пред БНР Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения, коментира, че „новата конфигурация в Европейският парламент и в отделните страни – тази дясна вълна, която залива Европа, ще направи значително по-трудно пълното членство на България в Шенген". „Едва ли може да се очаква позитивно развитие за България и Румъния в скоро време“, допълни още.

Той напомни, че имаше предложения за „Малък Шенген" между България и Румъния и за добавяне към тази конфигурация на Гърция, но е на мнение, че на този етап това не е възможно.

„Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния, защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни, вървят точно в обратната посока – затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно – тя е страна в Шенген и ако се създаде „мини Шенген“ с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша“, аргументира се Кючуков.

Той обясни, че в сегашната ситуация това може би това има своите позитиви – да поддържа темата жива в Европа, след като с приемането на мигрантския пакт отиде на по-заден план. По думите му българското и румънското членство не са приоритети на редица държави в ЕС.

Любомир Кючуков подчерта, че изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа, която като цяло се придвижи надясно. Според него през последните два месеца се отвориха вратите за сътрудничество между крайната десница и център-дясно и това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 2 седмици
До: khao, Кухаов, то преди 15г електрички немаше :) НО *КОЙто има желание, пътешества, само опашките по границите дразнят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 2 седмици
До: doba това те спираше да обиколиш Европа с електричка, нали ? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
doba
преди 2 седмици
Дай Боже, дай Боже :) Чекаме вече 15г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още