IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглеродният данък на Русия от войната в Украйна вече надхвърля 30 млрд. долара

Генерираният от военните действия въглерод през 24-те месеца от началото на конфликта се равнява на годишната употреба на 90 милиона автомобила, сочи нов анализ

10:56 | 14.06.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Войната на Русия в Украйна е генерирала приблизително 175 милиона тона въглероден диоксид за последните две години, показва най-изчерпателното проучване на въглеродния отпечатък на всяка война до момента.

Това е еквивалентът на годишната употреба на 90 милиона автомобила и може да струва на Русия близо 30 млрд. евро под формата на обезщетения за щетите, причинени на климата, съобщава Euronews.

Докладът е съставен от Инициативата за отчитане на парниковите газове на войната (IGGAW), която разработва нови методологии за измерване на „въглерод от конфликти“. Серията от оценки на инициативата е първата, която картографира емисиите от всяка война в такъв всеобхватен мащаб.

Откъде идва този въглерод?

Една трета от емисиите идват от военна дейност, особено от милиардите литри гориво, използвани от руските превозни средства. Това е най-големият единичен източник на емисии, отговорен за около 35 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид.

Друга една трета идва от огромните количества стомана и бетон, които са били и ще бъдат необходими за реконструкция след войната.

Последната една трета се дължи на различни източници. Военновременните пожари значително се увеличиха по размер и интензивност след нахлуването от двете страни на фронтовата линия. Сателитни изображения разкриват, че около 27 000 пожара са изгорили почти милион хектара земя.

Търговските самолети бяха пренасочени поради ограничения и опасения за безопасността, освобождавайки 18 милиона квадратни километра небе над Русия и Украйна. Отклоненията между Европа и Азия увеличават допълнително използването на гориво, генерирайки нетни емисии от малко над 24 милиона тона.

Друг източник на въглерод са ударите по енергийната инфраструктура. В първите седмици на войната Русия нанесе големи удари по украинските складове за изкопаеми горива.

Но емисиите от това бяха по-малки от разрушаването на тръбопроводите на „Северен поток“. Това доведе до едноседмично подводно изпускане на метан с въздействие върху климата, равняващо се на цели 14 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид.

Един от най-необичайните източници на емисии е серният хексафлуорид, или SF6, който се използва за изолиране на електрически разпределителни уреди. Това е най-мощният парников газ с 23 000 пъти по-голям топлинен ефект от въглеродния диоксид. SF6 е генериран в особено големи количества - около 40 тона, еквивалентни на около милион тона въглерод - поради руските удари.

В по-малка степен движението на близо седем милиона украински бежанци и руски дезертьори също е допринесло за увеличението на емисиите.

„Въглеродните емисии от тази война продължават да растат“, казва водещият автор на доклада на IGGAW Ленард де Клерк.

Тази оценка на климатичните щети от войната в Украйна е четвъртата, откакто конфликтът започна, като всяка от тях разширява разбирането ни за развиващите се източници на емисии.

Общите глобални военни разходи например достигнаха 2,4 трлн. долара през 2023 г., като общо те растат с 6,8 процента в реално изражение от 2022 г. насам. Това е най-рязкото увеличение на годишна база от 2009 г. насам, където влияят фактори като производството на военно оборудване и доставките на тежки оръжия на дълги разстояния.

Каква е цената на военния въглерод?

Използвайки най-новата методология, експертите са определили цена за всеки тон отделен въглерод. Ново рецензирано изследване, публикувано в списанието Nature, значително увеличи разходите на тон емитиран въглероден диоксид след последната оценка, предоставяйки актуализирани цифри.

Сега IGGAW изчислява, че Русия е изправена пред сметка от 32 млрд. долара за климатични репарации за първите 24 месеца на войната.

Украинското правителство приветства доклада, заявявайки, че той ще допринесе за делото за обезщетение на страната срещу Русия.

„Анализът, публикуван днес, е най-актуалната и задълбочена снимка, с която разполагаме, на климатичните последици от руската инвазия, като помага да се разсее мъглата от войната, която съществува и когато става въпрос за екологичните разходи на конфликта“, коментира Руслан Стрилец, министър на опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна. „Това ще бъде съществена основа в делото за репарации, което подготвяме срещу Русия“, добавя той.

През 2022 г. резолюция на Общото събрание на ООН призова Русия да компенсира Украйна за войната, като Съветът на Европа създаде регистър на щетите. Докладът за климатичните емисии ще стане част от този регистър.

„Русия вреди на Украйна, но и на нашия климат“, категоричен е Де Клерк, добавяйки, че значителното количество въглерод от този конфликт ще се усети в световен мащаб.

„Руската федерация трябва да бъде накарана да плати за това, дълг, който дължи на Украйна и страните от Глобалния юг, които ще пострадат най-много от климатичните щети“, посочва Де Клерк.

Експертите разработват своята методология от нулата

Данните за въглеродните емисии от конфликтите често са оскъдни. Секретността по време на война, физическите опасности и разселените експерти затрудняват изготвянето на тези оценки. IGGAW е асоциация на експерти по въглеродно отчитане, финансирана от западни правителства и фондации, която се опитва да преодолее тези препятствия.

„Всичко се прави от нулата“, изтъква Де Клерк. „Това отнема време и може да се пренебрегнат някои източници на емисии. Ето защо ние прецизираме методологията с всяка итерация“, добавя той.

Второто препятствие, според него, е наличието на данни. Оценката на IGGAW за емисиите от войната на Русия в Украйна разчита до голяма степен на сателитни данни, правителствена информация, научни изследвания и разузнаване с отворен код, интервюта с експерти и доклади от индустрията, наред с друга информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Гошогошев
преди 1 месец
Русия ноя ден на 9-ти,даде заповед на ЕС ,да преразгледа зелената сделка Таа това дето сте го писали не е валидно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
vocationa
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 21
khao
преди 1 месец
До: obratten Май искаш да ти изстине мястото на моста, пачаврооо! Нали знаеш че познавам сутеньора ти! Ще те забутаме на най далечния паркинг, дето спират иранците.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
ratten
преди 1 месец
да излиза кухао от канала и да поддържа ташундраците на руснаците, така де, санкциите имам предвид да поддържа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 10
sssaaa
преди 1 месец
А кой ще плато за войните на САЩ, Великобритания, Германия и днес на последно място на Израел срещу Газа? Или то това не е Демократично да се плаща? Жалки *** същества изискващи все по-слабия да им плаща сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още