IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните 117 млн. души в света са били принудени да напуснат дома си през 2023 г.

Цифрата може да нарасне още без големи политически промени в света, предупреди ООН

09:02 | 13.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) съобщи в четвъртък, че броят на хората, които са били принудени да напуснат дома си, е достигнал рекордните 117,3 млн. души към края на миналата година. Той предупреди, че цифрата може да нарасне още без големи политически промени в света, предава Ройтерс.

„Това са бежанци, хора, търсещи убежище, вътрешно разселени хора, хора, които са били принудени да бягат от конфликти, преследване, поради различни и все по-сложни форми на насилие“, коментира Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците.

„Конфликтът остава много, много дълбок двигател на разселването“, допълва той.

В доклада си за тенденциите в света при принудителното напускане на домовете UNHCR отбелязва, че се наблюдава годишен ръст в броя на хората, които са били принудени да напуснат дома си през последните 12 години.

UNHCR счита, че принудителното изселване е продължило да нараства през първите четири месеца на 2024 г., а броят на хората, напуснали дома си, вероятно е надхвърлил 120 млн. души до края на април.

„Ако няма промяна в международната геополитика, за съжаление смятам, че цифрата ще продължи да се увеличава“, каза Гранди, имайки предвид риска от нови конфликти.

Конфликтите, които водят до изселване на хората от домовете им, включват войната в Судан, която Гранди определи като „една от най-катастрофалните“ въпреки че привлича по-малко внимание, отколкото други кризи. Над 9 млн. души са вътрешно разселени, а други 2 млн. са избягали в съседни страни, включително Чад, Египет и Южен Судан, казва Гранди.

„Пристигат стотици хора всеки ден“, отбелязва той, имайки предвид притока на хора, търсещи безопасност в Чад.

В Газа бомбардировките на Израел и сухопътната операция са принудили 1,7 млн. души, близо 80% от населението на палестинската територия, да станат вътрешно разселени, голяма част от тях много пъти.

Гранди предупреди, че възможни преминавания на жители на Газа в Египет от южния граничен град Рафах, за да избягат от военната офанзива на Израел, биха били катастрофални.

„Друга бежанска криза извън Газа би била катастрофална на всички нива, включително защото нямаме гаранции, че хората ще могат да се върнат в Газа един ден“, отбеляза Гранди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още