IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Инфлацията допринася за разликите в обществото в САЩ

В какво се изразява икономическият вот и как ръстът на емигранти в САЩ понижава работния стандарт, коментира д-р Боян Иванчев

22:18 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Наблюдава се значителен спад в брутния вътрешен продукт на САЩ, което спомага за динамичната промяна в икономиката. Инфлацията и увеличаването на разходите също допринасят на разликите в средата и обществото. Това посочи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, в коментар на проучване, което констатира спад на доходите на средната класа на стереотипното американско семейство.

„Наличието на промяна в икономическата среда на САЩ след встъпването във власт на президента Байдън е неоспорима, а статистика ясно показва ръст в прииждането на емигранти, които понижават работния стандарт", посочи финансистът. Той обясни, че след съпоставка на статистиките за управлението на последните трима президента на държавата, лесно се установява, че броят на емигрантите, променящи икономическата среда, е скочил три пъти след последните президентски избори.

Според д-р Иванчев нестихналата висока инфлация, минималният шанс Федералният резерв да намали лихвите, увеличените разходи за ипотечни кредити  водят до финансови затруднения на американците и най-вече на средната класа.

По думите му въпросът, който е изключително актуален за днешната икономическа сфера, не само в Съединените американски щати, но и по света, е за това в какво превръщаме икономиките в днешно време и ще успее ли да покрива дълговете следващото поколение, направени от сегашното.

Д-р Иванчев обясни, че много фактори като война, икономическа несигурност, инфлация и избори разклащат икономическата действителност на всяка една държава, а това влияе на живота на всяка част от обществото.

„Решаващите причини за всяко едно гласуване са икономически и това влияе на предизборната кампания в САЩ, засегнала доста обширно темата за финансовата стабилност на всяка една от „класите“ в обществото“, смята финансистът. И добави, че ако електоратът се чувства добре икономически, той не желае да сменя управляващия и това се изразява в икономически вот.

Д-р Иванчев отбеляза, че в САЩ се наблюдава променливото настроение на гласоподавателите, които сменят демократ с републиканец и обратното.

Променя ли се американската мечта? Променя ли се възприятието за това какво е богатство и колко е достатъчно?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още