IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио залага на приложение за запознанства в битката с демографската криза

Потребителите трябва да са пълнолетни, необвързани и да искат да сключат брак

11:15 | 08.06.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Раждаемостта в Япония от години бележи рязък спад, но сега достига поредното си рекордно ниско ниво. Това принуждава правителството да увеличи усилията си, за да насърчи младите хора да се женят и да създават семейства – дори създаде собствено приложение за запознанства, пише CNN.

Населението на страната, което се състои от 123,9 млн. души, отбеляза едва 727 277 раждания миналата година, сочат данни, оповестени от Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието в петък. Раждаемостта, дефинирана като общ брой раждания на жена в страната, спада от 1,26 до 1,20.

За да се запази балансът на населението, то коефициентът на раждаемост трябва да бъде 2,1. Всичко над тази стойност означава ръст на населението, с повече деца и младежи, както се случва в Индия и много африкански държави.

В Япония обаче този показател е под нивото от 2,1 от половин век, посочват експертите. Той спада под нужното равнище след глобалната петролна криза от 1973 г., която води икономиките към рецесия, и така и не се възстановява.

Низходящата тенденция се засилва през последните години, като всяка година смъртността надвишава раждаемостта и води до свиване на общото население, а това има сериозни последици за работната сила, икономиката, социалната система и обществената структура на Япония.

През 2023 г. в страната са регистрирани 1,57 милиона смъртни случая по данни на здравното министерство – над два пъти повече от ражданията.

Япония няма късмет и по отношение на брачните съюзи – броят им е намалял с 30 хил. през последната година. За сметка на това броят на разводите расте.

Според експертите този спад ще продължи поне още няколко десетилетия и до известна степен ситуацията е необратима поради структурата на населението на страната. Дори ако Япония увеличи раждаемостта си от утре, населението ѝ ще продължи да намалява, докато не се уравновеси небалансираното съотношение между младите и възрастните хора.

Въпреки това правителството се опитва да смекчи последиците, създавайки нови държавни агенции, чиято работа да се фокусира върху проблема. Властите започнаха различни инициативи като разширяване на базата от детски заведения, предлагане на субсидии за жилищно настаняване за родителите, а в някои градове – плащане на двойките да имат деца.

В столицата Токио местните власти са предприели нов подход – управлявано от градската управа приложение за запознанства, което все още е в тестова фаза, но се очаква да заработи до края на годината.

„Моля, използвайте го като „първа стъпка“ в брачния лов“, се посочва в сайта на приложението, което разчита на изкуствен интелект (ИИ) и е създадено от токийската администрация. Потребителите са призовани да направят „тест за диагностика на ценностите“, но имат възможност да опишат и желаните характеристики на бъдещия си партньор.

„Въз основа на ценностите ви и ценностите, които търсите у партньора си и може да бъдат установени с теста за диагностика, ИИ ще ви запознае с подходящия човек“, пише в сайта. 

Приложението успя да привлече вниманието и на милиардера Илон Мъск, който написа в социалната мрежа Х, позната преди като Twitter: „Радвам се, че японското правителство осъзнава значението на този въпрос. Ако не бъдат предприети радикални действия, Япония (и много други държави), ще изчезнат!“

 

 

Този сценарий обаче е малко вероятен, казват експерти пред CNN. Очаква се раждаемостта да се изравни в даден момент и страната да се адаптира. Тогава Япония може да изглежда по съвсем различен начин – от демографския си състав до икономиката и вътрешните политики, но няма как просто да изчезне.

Бракът е решение, което се основава на собствените ценности, но местната власт в Токио работи за създаване на условия за сключване на брак, така че тези, които смятат, че „в крайна сметка възнамеряват да се оженят“, да могат да направят първата стъпка, се казва на уебсайта на приложението за запознанства.

За да се регистрират, потребителите трябва да бъдат необвързани, пълнолетни и с желание да сключат брак, като освен това трябва да живеят или работят в Токио. Сред другите мерки за подкрепа на двойките, които се описват в сайта на приложението, са предоставяне на информация за баланса между личен живот и кариера, за грижа за децата, за помощ за жилищно настаняване, за участие на мъжете в домакинството и отглеждането на децата, кариерни консултации.

Надяваме се, че всеки един от вас, който иска да се ожени, ще помисли за това какво значи за него да бъде част от двойка, пише още в сайта на приложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 08.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
macedonian
преди 1 месец
*** Х_Y , хич няма да си без работа това лято.Ще викаш *** Ratten да помага да го нaбyтам в миpизливaтaти *** чeрвивa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още