IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поема ли Мексико с Клаудия Шейнбаум по пътя на енергийната независимост

Новият президент може да се пренасочи към ВЕИ, но за това е нужен Китай, посочи политическият анализатор Стоил Цицелков

17:12 | 07.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пътят, по който очаквам да поеме новоизбраният президент на Мексико Клаудия Шейнбаум, е на ВЕИ, по-голяма енергийна независимост в бъдеще, отделяне от фосилните горива. Тази прогноза направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка.

Според него основните политики на Шейнбаум най-вероятно ще следват насоката, зададена от предишния президент Лопез Обрадор, но като изявен експерт в областта на зелените политики, тя вероятно ще прокара промени в засилената политика за използването на петрол в индустрията на Мексико.

Цицелков посочи, че в краткосрочен план Мексико има планове за дълбоководна експлоатация, което означава, че реформите в енергетиката предстоят. „Дългосрочно плановете за енергийна независимост не могат да минат без Китай. Те имат много развити технологии в това отношение и аз си представям сценарий, в който технологии, които Мексико разработва на местна почва, заедно с американски и китайски научни и технологични постижения, може би ще бъдат и бъдещето на една такава революция, защото те са в такава ситуация, в която имат добри отношения и с двете суперсили“, коментира политическият анализатор.

Той не очаква новоизбраният президент да предприеме много резки движения по отношение чуждестранните инвестиции и проекти в Мексико и очаква те да продължат.

Цицелков смята, че сигурността в Мексико е един от най-големите проблеми за страната и той трябва да бъде решен, преди да бъдат предприемани други политики. И напомни, че предишният президент Лопез Обрадор провеждаше политика за засилване на функциите на армията и милитаризация на градовете, но това поставя под риск спазването на човешките права.

„Някои части на страната са значително по-развити от други, което дава предпоставка на бандите да имат силно влияние в по-изоставащите места. Обрадор не може да бъде обвиняван изцяло за създалата се ситуация“, смята анализаторът, но обясни, че администрацията му не е помогнала за решението ѝ.

Цицилков посочи, че мигрантските политики остават на фокус в бъдещото управление на Клаудия Шейнбаум, както и балансирането между САЩ и Китай, които са най-големите икономически партньори на Мексико.

Как ще се отразят изборите в САЩ на бъдещето на Мексико?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още