IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепен от Сорос университет приключва с Унгария, отваря кампус във Виена

Новата база ще бъде изградена на място близо до главната железопътна гара на австрийската столица

21:00 | 06.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Университет, основан от Джордж Сорос, който беше изгонен от родната си Унгария, намери нов дом във Виена, отбелязвайки кулминацията на продължилата години битка между милиардера и десния премиер на Унгария Виктор Орбан, съобщава Bloomberg.

Т.нар. Централноевропейски университет избра място близо до главната железопътна гара на Виена за своя кампус, след като се установи на временно място в австрийската столица през 2019 г., става ясно от писмо, изпратено до възпитаници и видяно от Bloomberg.

Промяната включва закриването на Kozep-europai Egyetem, едноименната организация, регистрирана в Унгария, която ще изпрати последните си студенти, завършващи през юли. Някои изследователски институти обаче ще останат в Будапеща.

Орбан де факто изгони университета на фона на кампанията срещу неговия основател и неговите възгледи. Това решение се разглежда като пример за ерозията на демократичните норми при Орбан, което доведе до напускането на неговата партия Фидес от група от дясноцентристки политически партии в Европа през 2021 г.

„Въпреки че тези промени безспорно са трудни и разочароващи за много от вас, те са от съществено значение за това университета да продължи да бъде фар на академичната свобода“, изтъква в писмото Карстен Шнайдер, проректор по външните отношения.

Процесът на преместване на учебното заведение в Австрия не минава гладко, като първоначалните планове за установяване в сградата на историческа болница в стил Арт нуво в покрайнините на Виена пропаднаха поради нарастващите разходи.

Строителството на новия кампус ще започне през 2025 г., като плановете са университетът да се нанесе до края на 2028 г., става ясно още от писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 3
wart
преди 1 месец
Само един платен лицемер може да твъди ,че "''''Това решение се разглежда като пример за ерозията на демократичните норми при Орбан, което доведе до напускането на неговата партия Фидес от група от дясноцентристки политически партии в Европа през 2021 г."''''' Тоя *** спекулант стои зад всички организиране и финансиране на -- Оранжавите революции-- за какви демократични норми споменава тоя *** не разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още