IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екзистенциалният проблем на Путин - няма достатъчно руснаци

Населението на Русия намалява от години, а войната задълбочава проблемите

07:56 | 07.06.24 г. 3
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Владимир Путин се представя като защитник на стабилността в света, ръководейки силна нация, която предлага стабилна икономическа, военна и културна алтернатива на Запада.

Едно предизвикателство срещу виждането му е, че населението на Русия намалява от години, а войната в Украйна влошава проблема, пише Wall Street Journal.

Най-малко 150 хил. руснаци са загинали на бойното поле, сочат западни оценки. Близо един милион души са избягали от страната след началото на войната. Раждаемостта е на най-ниското си ниво от над две десетилетия с по-голям от средния спад на родените бебета в някои области, които са най-близо до военните действия.

Руският президент определи повишаването на раждаемостта за национален приоритет. Той обяви 2024 за „годината на семейството“ и въведе субсидии за семействата с три или повече деца. Путин обещава да вложи 157 млрд. долара в мерки за подкрепа на семействата и децата през идните шест години. Самото руско общество, казва той, трябва да се промени, така че големите семейства да станат по-обичайни.

„Майчинството е висша цел за жените“, заяви той в обръщение по повод Международния ден на жените през март. Семейството е „най-важното нещо за всяка жена, независимо какъв кариерен път избира или какви професионални висоти достига“, допълни руският президент.

Най-голямата единична подкрепа за населението на Русия през последните години дойде от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., което добави около 2,4 млн. жители. Русия не е включила украинските територии, които завзе във войната, в последните си преброявания на населението.

„Най-успешната програма за населението, която има Кремъл, е анексирането на съседни територии, не повишаването на раждаемостта“, коментира Никълъс Еберщад, политикономист в American Enterprise Institute във Вашингтон, който изследва руската демографска политика.

„Намаляващото население на страната, особено на хората в трудоспособна възраст, и изтичането на таланти създават демографски ограничения. Загубата на тези човешки ресурси ще навреди на икономическото бъдеще на Русия“, допълва той.

„Всъщност демографският проблем е много наболял“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпроси по имейл. „Мерките за повишаване на раждаемостта са приоритет на правителството и на президента. Повечето цели за развитие на страната са насочени към този проблем по един или друг начин“, допълва той.

Основните причини за ниската раждаемост датират от спадовете на раждаемостта по време на Втората световна война и разпадането на Съветския съюз през 90-те години на миналия век, отбелязва още Песков. Правителството имаше известен успех в миналото с програми за повишаване на раждаемостта, допълва той.

Свиване

Преди разпадането на СССР през 1991 г. Москва управляваше третото по големина население в света, включително републиките, които станаха независими.

При последвалото разместване на пластовете в икономическата и социалната сфера все повече руснаци умират от сърдечно-съдови заболявания, самоубийства, пътни инциденти и други причини, често свързани със злоупотреба с алкохол, а жените раждат по-малко бебета.

До 2003 г. продължителността на живота в Русия намаля до около 65 години спрямо 69 през 1990 г., много под тази в западните страни по онова време. По-стабилната икономика, наред с политиките за ограничаване на покупките на алкохол и кампаниите за борба с тютюнопушенето, помогнаха за повишаването на продължителността на живота до около 70 години през 2022 г., все още под нивото в повечето развити страни, сочат данни на ООН. В САЩ продължителността на живота е около 78 години, в Естония, която е бивша съветска република, тя достига 79 години.

Когато дойде пандемията от Covid-19, Русия беше една от най-тежко пострадалите страни в света. Между април 2020 и март 2022 г. 1,12 млн. души починаха от Covid и последиците от болестта за здравето, съобщава Алексей Ракша, независим руски демограф, който бил уволнен от държавна служба през 2020 г., след като разкрил подценяването на статистиката за Covid.

Смъртността беше приблизително същата като в САЩ, въпреки че населението на Русия е под половината по размер.

Днес Русия има около 146 млн. души население по официална статистика и заема девето място в света между Бангладеш и Мексико, сочат данни на ООН. Тя все още е много по-голяма от Украйна, чието население преди войната беше около 44 млн. и страната е изправена пред много от същите демографски предизвикателства.

За разлика от много западни страни Русия не е привлякла голям брой имигранти, който да е достатъчен за компенсирането на застаряващото ѝ население и спадащата раждаемост, казват демографи. Населението ѝ, за разлика от това на Япония и редица други страни, вероятно ще намалее до края на този век.

920 хил. руски граждани са напуснали страната до юли 2023 г. след нашествието, сочат данни на компанията за изследвания и анализи Re: Russia, която основава данните си за миграцията от източници в редица страни.

Макар че оттогава част от тях се завърнаха, мнозина от тези, които се установиха в чужбина, са образовани професионалисти в информационните технологии и други сфери. По официални статистически данни в Русия новите емигранти са около 668 хил. души през 2022 г., най-високото ниво от 1992 г., и около 450 хил. през 2023 г.

Последиците са видими в недостига на работна ръка за задоволяване на нуждите на бойното поле. Путин преориентира голяма част от икономиката към производството на танкове, ракети и снаряди. Той заяви миналата година, че липсата на специалисти пречи на военното производство.

Около 47% от компаниите за промишлено производство са съобщили за недостиг на работна ръка през януари, най-високия процент от 1996 г. в допитвания на руския институт за икономическа политика „Гайдар“. В Русия име недостиг на 4,8 млн. работници, показа оценка на Руската академия на науките от декември. Недостигът е особено остър в промишленото производство, транспорта, логистиката и строителството, отбелязва централната банка.

Смърт от отчаяние

Демографи изразяват притеснения, че войната може да увеличи отново т. нар. смъртни случаи от отчаяние – от заболявания, свързани с алкохола, и други причини.

Пиенето и наркотиците отдавна са проблем в Русия. На излъчвана по телевизията среща през 2022 г. Путин каза на майка на войник, загинал в Украйна, че смъртта на война е по-достойна, отколкото от алкохолизъм.

Много ще зависи от продължителността и мащаба на войната.

Големите инвестиции на Путин в производството на оръжия създават работни места и повишават заплатите, но тези стимули може да накърнят бъдещия икономически растеж и „всеки спад на жизнения стандарт засяга раждаемостта“, казва Татяна Михайлова, доцент по икономика в Държавния университет в Пенсилвания.

Около 1,26 млн. деца са родени в Русия през 2023 г., най-ниският брой от над две десетилетия, сочат данни на правителството. Ракша, който анализира национални и регионални данни, казва, че общата раждаемост, или броят на бебетата на всяка жена през живота ѝ, е останала непроменена от 2022 г.

Предишните кризи на Русия продължават да влияят на следващите поколения. Спадът на населението след разпадането на СССР означава, че жените в репродуктивна възраст днес са по-малко, отбелязва Ракша. Очаква се броят на жените в тази възрастова група да се свие с 40% до 2030 г. спрямо 2010 г., допълва той.

Едно нещо, което се увеличава, са ражданията на четвърто дете. Русия има един от най-високите проценти сред развитите страни, отбелязва Ракша. Бащите на четири или повече деца са освободени от мобилизиране на фронта, но делът на многодетните семейства е нараствал още преди войната.

Раждаемостта в страната продължава да намалява тази година, като е спаднала с 3,5% между януари и март спрямо същия период миналата година. Белгородска област, която граничи с Украйна и беше засегната от смъртоносен артилерийски обстрел, отчита спад с 10,2%, сочат данни на Росстат.

Други области, които граничат с Украйна, както и окупираният от Русия Крим, също регистрират по-голямо намаляване на раждаемостта от средното ниво в страната. Брянска област, която беше подложена на нашествия и нападения с дронове на петролни инсталации от Украйна, записва спад с 8,2%.

В някои руски провинции раждаемостта намалява по-бързо отпреди в резултат на мобилизирането на стотици хиляди млади мъже за войната през септември 2022 г., казва демографът Игор Ефремов.

Данни, събрани от базираната в САЩ компания FilterLabs.AI, която анализира информационни сайтове, местни уебстайтове, онлайн форуми и приложения за групови съобщения в редица страни, отбелязва, че нагласите в Русия към раждането на деца се променят.

„През 2023 г. установихме, че хората говорят по-положително за отлагане на семейството“, коментира Джонатан Тюбнър, главен изпълнителен директор на компанията.

Частните клиники в редица области, включително окупирания Крим, са спрели да извършват аборти по искане на властите. Държавната дума обсъжда забрана на национално ниво на абортите в частни клиники. Путин нарече абортите „неотложен проблем“. Но „правата и свободите на жените трябва да бъдат зачетени“, допълни той през декември, намеквайки, че забрана може да е контрапродуктивна.

Руската сенаторка Маргарита Павлова заяви миналата година, че страната трябва да насърчава младите жени да имат деца, вместо да се стремят към по-високо образование. „Вероятно става очевидно за всички власти, че сме на прага на демографска зима“, изтъкна тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 седмица
Играта на Путин е като игра на не много заможни,хитри и пресметливи играчи на рулетка. Обикаля масите,гледа излизащите числа и когато някъде се наредят 4-5числа от един цвят,залага на другия цвят-теория на вероятностите.Удря Грузия и печели.Абхазия и печели.Чечня и печели.Крим и печели.И става Велик!Но вече е заострил вниманието върху себе си и оберкрупието го дебне.И залага на...червено и губи.Удвоява залога и губи.Удвоява и губи.Удвоява и излиза нула.Вече така се е заглобил че няма измъкване!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
0pk
преди 2 седмици
Важното е украинците да са повече, нали зелкич? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 2 седмици
на кой му дреме за антиваксърете как се самозатриват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още