IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Дъскарев: Осъждането на Доналд Тръмп е като консолидиращ инструмент за избирателите

Не всеки грешен ход на двамата кандидати се отчита в социологическите проучвания, посочи журналистът

18:04 | 04.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Анализатори виждат решението от делото с осъждането на Доналд Тръмп като консолидиращ инструмент за избирателите му. След новината кампанията в подкрепа на бившия президент е събрала 52,8 млн. долара за 24 часа, което е изключително голяма сума. Виждаме именно обратния ефект, при който твърдите избиратели на Тръмп не биха се отрекли от него. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор.

„Силното разделение между двете партии в САЩ се отразява и на изборите, като се вижда, че грешен ход на един от двамата кандидати невинаги се отразява в социологическите проучвания“, съобщи той.

Дъскарев смята, че целта на осъждането на Доналд Тръмп преди президентските избори в САЩ през ноември е „да се уеднаквят двамата кандидати за президент“. „Очевидно е, че Джо Байдън запада и, въпреки че като възраст те са близки, бившият президент е изключително работоспособен и „с главата си“, е мнението на журналиста.

За пример той даде речите на Тръмп на плажа в Ню Джърси непосредствено преди произнасяне на присъдата, което „беше абсолютна провокация да направи митинг в Ню Йорк до Бронкс“. Дъскарев е убеден, че присъдата на Тръмп няма да повлияе на изборите.

Той напомни, че Доналд Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление. Жури в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи, с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание преди президентските избори 2016 г. Журито обяви, че републиканецът е виновен по всички 34 обвинения.

„Сега Доналд Тръмп ще обжалва, но това ще се случи след изборите в САЩ, което дава повод на политическите опоненти на републиканеца да го обвинят, че е престъпник в предизборната кампания“, посочи Дъскарев и очаква обжалването да е успешно. Журналистът подчерта, че делото се водеше в Манхатън, щата Ню Йорк, където обикновено демократите са силни.

Международният анализатор напомни, че вътрешнополитическите теми са движещи в предизборната кампания, но сега се вижда, че за републиканците основната тема не е икономиката, както досега, а мигрантската криза в страната. Той посочи, че след нея се нареждат икономиката и геополитическата ситуация по света, с фокус върху двете войни в Украйна и в Ивицата Газа.

Ще намерят ли място външнополитическите теми в риториката преди президентските избори в САЩ? Защо Байдън позволи на Украйна да използва оръжия по руски цели? Защо реакциите на Русия в последните дни провокират паника за идването на Трета световна война? Блъфира ли Путин със заплахите си, че ще използва атомни оръжия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още