IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оман е новата "гореща точка" за търговията с Русия в Персийския залив

Страната става все по-привлекателна за Москва заради ръста на разходите за живот в Дубай и затягането на американските санкции, които отекват и в ОАЕ

09:13 | 09.06.24 г. 1
Изглед към стария град на Мускат, столицата на Оман. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Изглед към стария град на Мускат, столицата на Оман. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Когато руският президент Владимир Путин излезе на сцената на годишния икономически форум в Санкт Петербург тази седмица, бизнес връзките на страната му с по-второстепенна държава от региона на Персийския залив станаха на показ. Оман – султанат с население от около 5 млн. души, получи почетен статут на страна гост на тазгодишната среща на върха заради задълбочаващите се икономически отношения след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., пише Bloomberg.

САЩ, Европа и други техни съюзници по света наложиха санкции срещу Русия заради войната. Оман обаче, както и Обединените арабски емирства (ОАЕ), не предприеха мерки срещу Москва, което позволява задълбочаване на икономическото сътрудничество.

Понякога наричан Швейцария на Близкия изток заради ролята си в чувствителни дипломатически спорове – включително преговорите, довели до сключването на ядрената сделка с Иран през 2015 г., Оман успява да се възползва от своя неутралитет.

Това е особено видно при външната търговия. Държавен инвестиционен фонд от Оман купи дял в базираната в Москва търговска фирма Demetra Holding през миналата година. Това беше вторият по големина руски износител на пшеница през сезон 2021-2022 г. Продавач на 45-те процента от дружеството е руската банка VTB, която е санкционирана от САЩ.

Междувременно Saturn Fund – също омански фонд, изкупи руските дялове в регистрираната в Казахстан Polymetal International Plc, миннодобивна фирма, която беше активна в Русия, но се раздели с подразделенията си там заради войната.

През последните месеци новосформираната Оманска инвестиционна банка, председателствана от президента на инвестиционния фонд на султаната, е наела поредица от бивши ръководители на VTB, според хора, запознати с въпроса и профили в LinkedIn, видяни от Bloomberg.

Крайбрежието на Оман също се превърна в гореща точка за прехвърляне от кораб на кораб на руски петрол, насочен към Индия. Междувременно повечето стокови фирми, които се преместват в региона, се насочват към столицата Мускат, известна със своите ослепителни базари, тюркоазени води и прочутата опера.

Москва трябваше да засили отношенията си със страни като Оман след нахлуването си в Украйна, защото се нуждае от повече глобални партньорства. Местоположението на султаната е полезно при транспортирането на суров петрол, според Анна Боршчевская, старши сътрудник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика и специалист по политиката на Русия спрямо Близкия изток.

„Има две основни причини Оман да е особено полезен за Русия в момента: петролът и войната срещу Украйна“, коментира тя.

Бизнес възможностите в държавата от Персийския залив представляват малка част от тези на по-големи икономики като ОАЕ. Привлекателността на Дубай обаче намалява за някои руски бизнеси, тъй като разходите за живот в емирството скачат, а банките стават по-строги в съобразяването с американските санкции. Затова някои фирми обмислят да се възползват от други юрисдикции в района.

Въпреки че запасите му от суров петрол бледнеят в сравнение с другите държави от Близкия изток, стратегическото местоположение на султаната близо до Ормузкия пролив - жизненоважен корабен път за петрол и втечнен природен газ - му придава допълнителна геополитическа тежест.

Повишеният руски интерес към Оман идва в деликатен момент, тъй като Мускат се стреми да привлече повече западни инвеститори към борсата си, подготвя се за важен преглед от базираната в Париж Работна група за финансови действия през октомври и се изправя пред въпроси от администрацията на Байдън относно потенциален китайски военен обект на територията на страната.

„Оман се фокусира върху получаването на икономически ползи, като същевременно смекчава политическите рискове, свързани с по-дълбоките връзки както с Русия, така и с Китай“, посочва Анна Джейкъбс, старши анализатор в International Crisis Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
scarlet57
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още