IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски доставчик на Tesla търси разширяване в миннодобивния сектор в Аржентина

CNGR планира да купи дялове в три литиеви находища в страната

12:23 | 03.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

CNGR Advanced Material Co., китайски производител на компоненти за батерии и доставчик на Tesla Inc., се стреми да купи дялове в литиеви находища в Аржентина, за да разшири присъствието си в богатия на белия метал регион, докато изгражда своя собствена верига на доставки извън родния пазар, пише Bloomberg.

Висши ръководители на CNGR са посетили най-малко три находища в Аржентина миналата седмица, разкриват източници, запознати с въпроса. Тези находища включват проекта Jama в провинция Хухуи и проекта Rincon в провинция Салта.

CNGR изгражда верига на доставки на литий „нагоре по веригата“, за да обслужва клиенти в западния свят, точно когато САЩ и съюзниците им полагат усилия да се справят с глобалното господство на Китай върху металите за батерии. Фирмата си партнира с африканския частен инвестиционен фонд Al Mada, за да изгради индустриална база в Мароко и вече купи 90% дял в проекта Solaroz Lithium solamur на Lithium Energy Ltd. в Аржентина за 63 млн. долара.

Цените на лития – ключов метал в батериите за електрически превозни средства – паднаха с повече от 80% спрямо рекорда им от края на 2022 г., тъй като пазарът беше разтърсен от множество страхове - от недостиг до пренасищане. Това се случи на фона на нарастваща реакция срещу електромобилите на някои пазари. Колапсът на Lithium създава хаос сред производителите, чиито проекти са в застой, доведе до отмяна на сделки и съкращения на производството. Все пак анализаторите казват, че ниските цени могат да създадат възможности за придобивания.

Аржентина разполага с третите по големина залежи на литий в света след Чили и Австралия, но страната отдавна изпитва проблеми да привлече значителни международни капиталови потоци, необходими за масовото разработване на петрол, природен газ, злато и сребро, които остават заключени под земята.

Междувременно производствената дейност в Китай се разшири с най-бързия си темп от почти две години през май, става ясно от частно проучване, което контрастира със слабите официални данни, които помрачиха перспективите за растеж на страната.

Австралия нареди на свързания с Китай фонд Yuxiao Fund и неговите съдружници да продадат дяловете си в миннодобивната компания с фокус върху редкоземните метали Northern Minerals Ltd., част от усилията на съюзниците на САЩ да противодействат на господството на азиатската страна при стратегически важните минерали.

Свиващите се емисии на въглероден диоксид в Китай през март в същото време предполагат, че политиците заемат все по-строга позиция по отношение на използването на изкопаеми горива, докато се стремят да постигнат климатичните цели за 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още