IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размириците в Нова Каледония вещаят проблеми за добива на никел

Минната и металургичната дейност на острова са в застой от 13 май

07:42 | 03.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Металургичните заводи и минните центрове все повече буксуват на фона на кризата в Нова Каледония. Това е поредният тежък удар с катастрофални последици за никеловата индустрия, икономическото сърце на архипелага, която и без това изпитва сериозни затруднения, посочва AFP.

И ако по отношение на сигурността ситуацията очевидно се подобрява в тази френска територия в Южния Пасифик, където в крайна сметка ще бъдат разположени около 3500 войници, жандармеристи и полицаи, минната и металургичната дейност са в застой от 13 май, когато започнаха бурните протести срещу реформата в избирателната система.

Секторът на никела, в който архипелагът държи от голяма част от световните резерви, е най-големият работодател на територията, където живеят около 270 хил. души, и пряко или непряко наема 20-25 на сто от работещите в Нова Каледония.

На входа на Нумеа пирометалургичната фабрика на компанията SLN беше дори в челните редици на сблъсъците между нарушителите на реда и полицията. Разпръснати из целия архипелаг, петте минни центъра са в застой, а запасите от руда на фабриката намаляват, което представлява риск за промишлените съоръжения.

За да бъдат поддържани в работно състояние, високотемпературните пещи трябва да бъдат захранвани постоянно. "Ние обаче работим само с резерви", каза вътрешен източник пред AFP, потвърждавайки загрижеността на синдикатите, които миналата седмица призоваха за вдигане на блокадите на минните обекти.

SLN, исторически важна компания за добива на никел в Нова Каледония, стартирала дейността си в края на XIX век, претърпя атаки и разрушения в обектите си. Това е тежък удар за фирмата, която и без това изпитва трудности. През февруари филиалът на минния гигант Eramet получи държавен заем от 60 млн. евро от Франция, за да избегне фалит.

В южната част на Нова Каледония заводът Prony Resources, който си търси купувач и дължи поддръжката на дейността си на държавен заем от 140 млн. евро през март, е гарантирал оцеляването си до март 2025 г. Обектът е преустановил изцяло работа от началото на безредиците, потвърди компанията пред AFP.

Заводът KNS в северната част на страната е замрял след решението на гиганта Glencore, акционер с 49 на сто, да продаде акции след натрупването на загуби.

Добивният сектор също не е пощаден. Всички мини на територията на страната са затворени. Двата обекта на NMC са обект на блокади по пътищата и трудности с доставките на гориво, които парализират дейността.

Според главния изпълнителен директор на минната компания Georges Montagnat Тома Севетр "последствията от кризата за мината и Нова Каледония ще се катастрофални".

Нова Каледония понася тежестта на световната криза с никела на фона на голямото предлагане на индонезийски никел на ниска цена.

Заплашени със затваряне, трите металургични фабрики са отстранени от "никеловия пакт", предлаган от френското правителство, за да спаси сектора чрез държавна финансова подкрепа.

Преговорите са в мъртва точка, като една част от борещите се за независимост се противопоставят на споразумението , тъй като исканията към Нова Каледония се смятат за твърде скъпоструващи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 1 месец
Там пък що има размирици? Пак ли недостиг на демокрация? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още