IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Байдън за Газа не е добра сделка, но Израел го приема

В петък президентът на САЩ представи план от три етапа за прекратяване на войната

17:07 | 02.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди в неделя, че Израел е приел рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, предложено от президента на САЩ Джо Байдън, предава Ройтерс. Съветникът обаче го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа.

В интервю за британския вестник Sunday Times Офир Фалк, главен външнополитически съветник на Нетаняху, заяви, че предложението на Байдън е „сделка, с която се съгласихме, тя не е добра, но ние много искахме заложниците да бъдат освободени, всички“.

„Има много детайли, които трябва да бъдат уточнени“, каза той и допълни, че израелските условия, включително „освобождаването на заложниците и уникожаването на „Хамас“ като геноцидна терористична организация“, не са се променили.

Байдън, който първоначално подкрепяше израелската офанзива в Газа, но след това открито порица големия брой цивилни жертви при операцията, представи в петък план от три етапа за прекратяване на войната, получен от правителството на Нетаняху.

Първата фаза включва спиране на огъня и връщане на някои от заложниците, държани от „Хамас“, след което страните в конфликта ще преговарят за прекратяване на враждебните действия във втората фаза, при която останалите живи пленници ще бъдат освободени, каза Байдън.

Тази последователност изглежда предполага, че „Хамас“ ще продължи да играе роля при изпълнението на условията с посредничеството на Египет и Катар, възможен сблъсък с решителността на Израел да възобнови кампанията си за ликвидиране на подкрепяната от Иран ислямистка групировка.

През последните няколко месеца Байдън подкрепи няколко предложения за примирие, всяко от които имаше подобна рамка като тази, която очерта в петък, но всички те се провалиха. През февруари той заяви, че Израел е приел да спре боевете до свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който започна на 10 март. Но такова примирие не беше постигнато.

Основният спорен момент беше настояването на Израел, че ще обсъжда само временни спирания на боевете, докато „Хамас“ не бъде унищожена. „Хамас“, която не показва признаци, че ще отстъпи, казва, че ще освободи заложниците, само ако се стигне до окончателно спиране на войната.

В речта си Байдън заяви, че последното му предложение „създава по-добър „ден след това“ в Газа без „Хамас“ на власт“. Той не уточни как ще бъде постигнато това и призна, че „има много детайли за договаряне, за да се премине от първата към втората фаза“.

Фалк повтори позицията на Нетаняху, че „няма да има постоянно примирие, докато всички наши цели не бъдат изпълнени“.

Израелският премиер е подложен на натиск да запази коалиционното си правителство непокътнато. Двама крайнодесни партньори заплашиха да напуснат в знак на протест срещу всяка сделка, която според тях щади „Хамас“. Центристки партньор, бившият генерал Бени Ганц, иска споразумението да бъде разгледано.

„Хамас“ приветства някои условия в инициативата на Байдън.

„Речта на Байдън включваше положителни идеи, но искаме това да се осъществи в рамките на обхватно споразумение, което да отговаря на нашите искания“, заяви високопоставеният представител на „Хамас“ Осама Хамдан пред телевизия „Ал-Джазира“ в събота.

„Хамас“ иска гарантирано прекратяване на офанзивата в Газа, изтегляне на всички израелски сили, свободно движение на палестинците и помощ за възстановяване.

Израелски представители отхвърлят искането, което според тях означава на практика връщане към положението отпреди 7 октомври, когато „Хамас“, поставило си за цел да унищожи Израел, управляваше Газа. Неговите бойци предизвикаха войната, като нахлуха през граничната ограда в Израел, убиха 1200 души и взеха над 250 заложници, по данни на израелските власти.

При последвалата израелска атака, която унищожи голяма част от бедния и подложен на блокада анклав, бяха убити над 36 хил. палестинци, твърдят здравните власти в Газа. Израел съобщи, че 290 негови войници са загинали в боевете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 02.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още