IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинският президент Володимир Зеленски доминира на конференция по сигурността в Азия

Китай и Тайван си размениха остри изказвания за независимостта

12:30 | 02.06.24 г. 9
Украинският президент Володимир Зеленски на "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур. Снимка: EPA/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски на "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур. Снимка: EPA/БГНЕС

Изненадващата поява на украинския президент Володимир Зеленски на най-голямата конференция по сигурността в Азия „Диалог Шангри-Ла“ доминираше в днешната ѝ програма, след като преди това китайският министър на отбраната разкритикува „сепаратистите“ в Тайван и предизвика остър отговор от правителството в Тайпе, предава Ройтерс.

Облечен в характерната си маслиненозелена тениска, Зеленски се обърна към делегатите на форума „Шангри-Ла“ в Сингапур в последния му ден, като поиска подкрепа и участие на срещата на върха в Швейцария по-късно този месец, целяща да донесе мир в опустошената от война страна.

„Убедени сме, че нашият свят иска да бъде обединен и да бъде способен да действа в пълна хармония“, заяви Зеленски в балната зала, пълна с делегати в официални бизнес облекла и военни униформи.

Агенция Ройтерс първа съобщи, че Зеленски ще има изненадващо появяване на конференцията при втората си визита в Азия от началото на руското нашествие в Украйна през 2022 г.

Зеленски коментира на пресконференция, че не е могъл да се срещне с китайската делегация на конференцията и изрази разочарование, че Пекин няма да участва на срещата на върха в Швейцария.

„За съжаление, Китай... работи за това страните да не дойдат на мирната среща на върха“, каза Зеленски.

„За нас е много важно да започнем процеса по установяване на справедлив мир“, заяви Зеленски в социалната мрежа Х. „Русия не иска край на войната. Затова трябва да работим заедно с целия свят, за да се доближим до мира“, допълни той.

До неделя следобед Зеленски се срещна с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, с новоизбрания президент на Индонезия Прабово Субианто, с делегация от Конгреса на САЩ и с президента на Източен Тимур Жозе Рамош-Хорта. По-късно днес той трябва да се срещне с президента и с премиера на Сингапур.

На конференцията по сигурността не бяха дадени нови обещания за военна помощ.

Но Остин е осведомил Зеленски за помощта на Вашингтон за Киев и е „потвърдил ангажимента на САЩ да запази силната подкрепа“, съобщи официален представител на Пентагона, пожелал да остане анонимен заради деликатността на въпроса.

Премиерът на Латвия Ингрида Шимоните, която заяви, че армията на страната ѝ ще обучава войски в Украйна, ако е необходимо, призова държавите в Инди-тихоокеанския регион да предоставят повече помощ за Киев.

„Украйна се нуждае от твърдата подкрепа на всички страни, които ценят свободата. Това не е регионален въпрос, а глобален императив. Това е борба за свобода за всички ни“, допълни тя.

По-рано китайският министър на отбраната Дун Цзюн предупреди, че перспективите за мирно „обединение“ с Тайван са подкопани и обеща да бъде направено така, че островът никога да не получи независимост.

Китай разглежда демократично управлявания Тайван като своя собствена територия въпреки острите възражения на правителството в Тайпе и миналия месец проведе военни учения около острова, разгневен от встъпването в длъжност на президента Уилям Лай, когото Пекин нарича „сепаратист“.

„Тези сепаратисти неотдавна направиха фанатични изявления, които показват, че са предали китайската нация и своите предци. Те ще бъдат приковани към позорния стълб на историята“, каза Дун.

Той допълни, че макар Китай да се е ангажирал с мирно обединение с Тайван, Народноосвободителната армия „ще остане силен гарант за националното обединение“.

Тайванският съвет по въпросите на отношенията с Китай съобщи в отговор, че дълбоко съжалява за „провокативните и ирационални“ изявления и повтори, че Народна република Китай никога не е управлявала острова.

Китай неведнъж е заплашвал със сила Тайван на международни форуми и заплахите му нарушават Устава на ООН, съобщи съветът в комюнике.

Представител на САЩ, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на въпроса, заяви, че в речта на Дун не е имало почти нищо ново.

„От три години насам нов китайски министър на отбраната идва на форума „Шангри-Ла“, заяви представителят. „И всеки път той произнася реч, която няма нищо общо с действителната роля на НОАК в региона. Тази година не е по-различно“, допълни той.

Речта на Дун беше произнесена ден след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред делегатите, че Индо-тихоокеанският регион остава ключов за САЩ независимо, че сега във фокуса на вниманието им са доставянето на военна помощ за Украйна и войната в Газа.

„Нека бъда ясен – сигурността на САЩ е гарантирана, само ако сигурността на Азия е гарантирана“, каза Остин. „Затова САЩ отдавна поддържат присъствие в този регион“, допълни той.

Дун и Остин проведоха среща в петък в кулоарите на конференцията, която продължи повече от час и беше първият им разговор лице в лице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 02.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
тошко
преди 3 седмици
До: penkiler1415, не е грях, прав сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
penkiler1415
преди 3 седмици
До: тошко Дали сте прочел за руските загуби?Прочетете там. А що се отнася до опъването,не е лошо и да се култивирате,поне малко.Да си възпитан не е грях така че опитайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
тошко
преди 3 седмици
До: куххия блатно-обратен тролл, "цял ден им го лапнеш чак до топппките, нещо липса на сол ли имаш... или просто ти харесва?" това как е? Хубаволи ти е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
тошко
преди 3 седмици
До: куххия блатно-обратен тролл - бързо обратно в блатото, че вониш!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 3 седмици
До: тошко що мааа, теб като те опъваме, кво не е наред? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
тошко
преди 3 седмици
До: 2 кинкалерия, нали, опъва се, и затова успя да опъне няколко стотин хилки свои хора! Ама нали не са те Оопънали тебе, всичко е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 3 седмици
Зелю доминатора, големи сте! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 18
penkiler1415
преди 3 седмици
До: fatten Така е направил.И със събраното в каскета се повече от две години се опъва на "втората армия в света". Ти да видиш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
ratten
преди 3 седмици
демек забавлявал е гостите. и накрая е обиколил по редовете с каскета, да изпроси някой пробит долар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още