IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След присъдата: симпатизанти на Тръмп призовават към насилие и бунтове

Агресивният език на последователите му е доказателство за непоклатимата способност на Тръмп да мобилизира по-крайните си симпатизанти към действие, казва експерт

19:42 | 31.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Симпатизанти на бившия американски президент Доналд Тръмп, ядосани от осъдителната му присъда по 34 обвинения, наводниха близките до Тръмп сайтове с призиви за бунтове, революция и възмездие чрез насилие, пише Ройтерс.

В четвъртък съдебните заседатели го признаха за виновен по 34 обвинения и така той стана първият американски президент, осъден за престъпление. Неговите привърженици реагираха с десетки агресивни онлайн публикации, показва проучване на Ройтерс сред коментарите в три сайта, свързани с Тръмп: собствената му платформа Truth Social, Patriots.Win и Gateway Pundit.

Някои призовават към нападения над съдебни заседатели, екзекуция на съдия Хуан Мерчан, открита гражданска война или въоръжено въстание.

„Някой в Ню Йорк, който няма какво да губи, трябва да се погрижи за Мерчан“, пише потребител на сайта Patriots.Win. „Надявам се да го срещнат нелегални с мачете“, се посочва в публикацията, като се имат предвид нелегалните имигранти.

Потребител в Gateway Pundit предлага след обявяването на присъдата да се стреля по либерали. „Време е да започнем с отстрелването на левичари. Това не може да се оправи с гласуване“, се посочва в поста.

След като Тръмп загуби изборите през 2020 г. и направи невярното твърдение, че вотът е бил откраднат, заплахите за насилие и агресивната реторика започнаха да нарастват.

В хода на кампанията си за втори мандат в Белия дом той неоснователно определя съдиите и прокурорите в процеса срещу себе си като корумпирани инструменти на администрацията на Байдън, целящи да саботират кандидатурата му за президент. Лоялните му симпатизанти отговориха на обвиненията срещу него с кампания на заплахи и сплашване, насочена срещу съдиите и представителите на съда.

„Това беше позор, скалъпен съдебен процес, воден от корумпиран съдия“, каза Тръмп пред репортери след края на делото, като ехо на коментарите, които често правеше по време на съдебния процес.

12-членният състав обяви в четвъртък Тръмп за виновен по обвинението, че е фалшифицирал документи, за да прикрие, че е платил на порноактриса, за да си мълчи за сексуални взаимоотношения с него преди изборите през 2016 г. Каква ще е присъдата, ще стане ясно на 11 юли, само дни преди Републиканската партия официално да номинира Тръмп за президент за предстоящите на 5 ноември избори в САЩ. Тръмп отрича обвиненията и се очаква да обжалва.

Той продължи с атаките си онлайн след присъдата. В платформата Truth Social той нарече Мерчан „силно противоречив“ и разкритикува изводите на съдебните заседатели като несправедливи. Коментатор отговори, публикувайки снимка на бесилка с текст: „Предател мафиот от съдебната система“.  

Джейкъб Уеър, съавтор на книгата „Бог, оръжия и подстрекателство: Крайно десният тероризъм в Америка“, коментира, че агресивният език, използван от последователите на Тръмп, е доказателство за неговата „непоклатима способност да мобилизира по-крайно настроените привърженици за действие – както към гласуване, така и към насилие“.

И трите сайта, в които са публикувани коментарите, имат политика срещу агресивния език, така че някои от изказванията вече са премахнати. Представители на Patriots.Win и Gateway Pundit не са отговорили веднага на въпросите на Ройтерс по темата, говорител на Тръмп също не е отговорил на имейл с искане за коментар.

След произнасянето на присъдата в четвъртък много от поддръжниците на Тръмп заявиха, че тя е доказателство за счупената политическа система в САЩ и само насилствени действия могат да спасят страната.

„1 000 000 души (въоръжени) трябва да отидат във Вашингтон и да обесят всички. Това е единственото решение“, пише коментатор в Patriots.Win. Друг добавя: „Тръмп вече трябва да знае, че има армия, която иска да се бие и да умре за него, ако той просто каже... Ще хвана оръжие, ако той поиска“. Други публикации се насочват конкретно към демократите, в някои случаи – с призив те да бъдат застреляни.

Макар че всички публикации, идентифицирани от Ройтерс, призовават към насилие или бунт, повечето от тях не отговарят на правната дефиниция за заплаха, която може да бъде преследвана по съдебен ред, при което обикновено се изискват доказателства, че коментарът отразява ясно намерение за действие или всяване на страх, а не просто внушава възможен плашещ резултат.

Според изследовател, който изследва екстремистките формирования обаче, присъдата може да се превърне в подтик към насилие, като засили убеждението сред някои от привържениците на Тръмп, че той е жертва на заговор на враговете му.

„Наистина мисля, че много от тези хора от известно време си търсят повод да се мобилизират“, казва Ейми Кутър от Центъра за тероризъм, екстремизъм и борба с тероризма към Института за международни изследвания в Мидълбъри. „Надявам се, че греша. Въпреки това отдавна казвам, че няма да бъда изненадана, ако стана свидетел на насилие в резултат на осъдителна присъда, насочено или към съдебните заседатели или към други, свързани с делото“, казва тя.

Междувременно кампанията на Тръмп за президент на САЩ събра рекордни дарения на стойност 34,8 млн. долара само за ден - след произнасянето на присъдата срещу него. 30% от донорите са нови, сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Nuclear man
преди 1 месец
Тръмпистите са обида за човечеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
evlogi
преди 1 месец
Тръмп и последователите му са кофти типове, но Black Lives Matter и Antifa са чудесни хора,борци за свобода и човешки правдини...Много прав е Елон Мъск като говори за опасностите от Woke Mind Virus..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още