IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Кънчев: Трите ядрени сили САЩ, Китай и Русия могат да се справят с проблема в Палестина

"Хамас" не иска палестинска държава, а дълъг конфликт, обслужващ амбициите на Иран, посочи проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика

10:25 | 31.05.24 г.
Снимка: EPA/ ABIR SULTAN
Снимка: EPA/ ABIR SULTAN

Китайският президент Си Дзинпин е предложил световна мирна конференция за Палестина, като целта е създаването на две държави. Това е най-трудното, защото израелци и палестинци до такава степен са се изтощили в битки помежду си, но въпреки това, ако Китай застане и убеди и САЩ, и ако и Русия се присъедини – трите ядрени сили, както се справиха с "Ал-Кайда" и с "Ислямска държава", могат да се справят и с този проблем. Това мнение изрази в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика.

„Има решение и дано тази мирна конференция да се състои и да успее. Вероятно Си Дзинпин я представя сега като разменна монета – аз ще дойда на вашата конференция, ако вие дойдете на моята. Защото е много важно на конференцията в Лозана за Украйна Си Дзинпин да присъства, защото това е вече много силна, втората в света икономика и третата в света по ядрени възможности държава", коментира какви са перспективите в търсене на сигурност Кънчев, след като Западът в лицето на ЕС насрочи в Швейцария мирна конференция за Украйна.

Според него присъствието на Си Дзинпин на конференцията за Украйна няма да бъде решаващо, но ще бъде много важно и знак, че Китай е съпричастен към мира. „Това ще бъде и знак, че светът е двуполюсен, но Китай е изместил Русия и има два икономически гиганта – САЩ и Китай, а в този контекст имаме едно триполюсно ядрено съперничество – САЩ, Китай и Русия. Ако Китай отиде в Лозана, то това ще значи, че вече е започнал да поема своята отговорност като втората сила в този двуполюсен модел“, анализира политическата ситуация експертът по международна сигурност и геополитика.

Кънчев коментира стратегическата среда в момента в света и отбеляза, че от гледна точка на сигурността има три зони на нестабилност  – първата е Европа с конфликта Русия-Украйна, втората – Близкият изток, и третата зона – Азиатско-Тихоокеанският регион.

"Трите зони се характеризират с един много важен фактор – и в трите зони има ядрена държава, която може да използва ядрено оръжие. В Европа това е Русия, в Азиатско-Тихоокеанския регион това е Северна Корея, а в Близкия изток имаме Иранската ядрена програма, която е израз на амбициите на Иран да контролира Близкия изток, или да бъде прокси на други държави с амбиции за влияние в региона", обясни експертът. Той предупреди, че трите зони на несигурност могат да ескалират във всеки един момент и да създадат изключително тежка ситуация на глобалната сцена.

Ще стигнат ли до консенсус Китай, САЩ и Русия да има палестинска държава? Подценява ли се влиянието на Русия и нейното присъствие в Близкия изток? Защо Москва продължава да влияе върху Сирия и Иран? Беше ли използван "Хамас" при нападението в Израел да се събуди конфликт, а не да се инициира създаване на палестинска държава?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още