IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Япония и Южна Корея ще имат сравнително добри отношения с Китай въпреки САЩ

Американският пазар не може изцяло да компенсира свиване на търговските отношения с Токио и Сеул, посочи анализаторът Владимир Шопов

21:07 | 30.05.24 г.
Снимка:Yan Cong/Bloomberg
Снимка:Yan Cong/Bloomberg

Япония и Южна Корея не изключват възможността да продължават да имат сравнително добри отношения с Китай, дори при допълнително влошаване на връзките между Пекин и Вашингтон след изборите. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Владимир Шопов, политолог и анализатор.

„Завръщането към диалога е основното послание от тристранната среща между Китай, Южна Корея и Япония тази седмица, като не може да се говори за някакво допълнително сближаване. Подписаха се спогодби за сътрудничество в областта на управлението на кризи и пандемии, спомена се стремеж за ограничаване на ядрените оръжия на Северна Корея, без някаква особена конкретика, но най-значимо бе решението за подновяване на преговорите за споразумение за свободна търговия - нещо, на което Китай много държи“, коментира той.

Шопов обясни, че Китай има желание да участва и е активен във всички възможни форуми за свободна търговия в стремежа си да се присъедини към Тихоокеанското партньорство, откъдето страната все още е изключена.

Анализаторът посочи, че желанието на Пекин, и в доста голяма степен на Южна Корея, по-малко на Япония, е тристранното споразумение за свободна търговия да надгради облекченията, които трите държави имат по силата на общото си членство в регионалното икономическо партньорство.

„Преговорите за свободна търговия между трите започнаха през 2012 г., така че не може да се очаква да приключат бързо или безпроблемно, напомни Владимир Шопов. – Форматът на срещите между трите страни е създаден през 2009 г. и продължи почти всяка година до 2019 г., когато прекъснаха заради повишеното напрежение между Сеул, Токио и Пекин, а и най-вече заради пандемията от Covid-19.“

Политологът отбеляза, че тристранните събирания се явяват продължение на дискусиите между трите страни в рамките на АСЕАН и макар да се провеждат на най-високо ниво, има и много съпътстващи разговори на ниво отделни министри.

Подновяването на разговорите тази година беше забавено от подновеното напрежение между Китай от една страна и Южна Корея и Япония от друга на фона на задълбочаващите се връзки на последните със САЩ и споровете между Пекин и Вашингтон. „Разговорите за свободна търговия може да се приемат и като сигнал на Южна Корея и Япония към САЩ“, смята Шопов и подчерта, че Сеул и Токио отчитат сериозните стопански и търговски отношения, които имат с Китай.

Той добави, че относителният дял на тежестта на Китай в двустранните икономически отношения постоянно намалява, намаляват и инвестициите на южнокорейските и японските компании в Китай, но в търговските отношения има специфична регионална тяга.

„Южна Корея и Япония са длъжни да се съобразят с тази тяга и доста еднозначно показват на американската страна, че американският пазар не може изцяло да компенсира евентуалното свиване на търговските отношения, което се случва по отношение на Китай. Още повече в самите САЩ набира скорост протекционистична вълна, която много трудно ще бъде преодоляна“, анализира икономическата ситуация политологът.

Каква е политическата ситуация в Тайван след изборите? Защо министърът на отбраната на САЩ посещава Камбоджа, може да разберете, като гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още