IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли в дългосрочен план да има кооперация на производства между САЩ и Китай?

През следващия голям икономически цикъл от 30 до 50 години Индия и Африка могат да бъдат пазарите, в който ще се прилага моделът Китай, посочи Преслав Райков

22:00 | 28.05.24 г. 7
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай е незаменим фактор в зеления преход с позициите в производството на електромобили, добива на литий и мед, които са в основата на този преход, и доминацията си при соларните панели. Всички тези продукти ще намерят пътя си към световните пазари дори при налагането на мита от САЩ и други държави. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи финансовият анализатор Преслав Райков.

"Очаквам САЩ съвсем скоро да осъзнаят, че налагането на все повече и повече мита и протекционизъм не би им помогнало в дългосрочен мащаб. Това индикира една неподготвеност краткосрочно, но мисля, че ясно осъзнават, че в дългосрочен план само кооперацията и състезанието с Китай може да ги измъкне от тази ситуация, защото Китай обслужва целия свят", смята Райков.

Според него, ако Тръмп се завърне в Белия дом, не може да се очаква някаква промяна в отношението срещу Китай. „Ще има продължение на политиките на администрацията на Байдън, може да се очаква и засилен натиск за реформация на Световната търговска организация“, посочи финансовият анализатор.

Той предположи, че Тръмп би продължил по този краткосрочен път, докато се намери генералният ход да САЩ да бъде конкурентен на Китай.

Райков посочи, че налагането на мита за китайски стоки е индикация, че икономическият модел, на който САЩ разчитаха, се сблъска с реалността, че няма какво да движи икономиката.

„През последните 30 години САЩ зависеха от много засилена външна търговия, силна външна политика, изнасяне на производства в чужбина и използване на благата от това. Тази вяра в свободния пазар се оказа ограничена до момента, в който САЩ престанаха да печелят от него“, е мнението на експерта. – САЩ ясно осъзнаха проблема си – имат конкурент, към когото в момента не могат да отговорят с адекватна конкуренция.“

По думите на финансовия анализатор в момента САЩ нямат с какво да отговорят и краткосрочно, и средносрочно, опитват се да блокират своя конкурент, „докато си съберат силите и мислите и отговорят адекватно“.

„Не се съмнявам, че ще се случи – доказало се е назад във времето, че адекватна конкуренция, която движи всички напред, ще се появи, прогнозира Преслав Райков и припомни, че голямата зависимост на САЩ от Китай беше видима още преди десет години. – Но никой не започна да действа преди Доналд Тръмп, като под неговото управление Вашингтон започна да налага мита върху земеделски продукти като соя и базови суровини като алуминий и стомана, след което сега премина към готови стоки и услуги.“

Той отбеляза, че всякаква реиндустриализация на САЩ ще бъде затруднена от ниската база на производство. И даде пример – САЩ произвеждат стомана колкото Исландия, липсват и кадри, а съвременните американци не искат да работят в индустрията и ще трябва да отворят трудовия си пазар за повече миграция и чужденци, които да работят в сектора.

„Възможно е да се прибегне и към смяна на модела за производство в Китай към производства в Индия или страни от Африка, коментира Райков. И добави, че Индия и Африка са двата скрити коза, които през следващия голям икономически цикъл от 30 до 50 години могат да бъдат пазарите, в който да видим прилагането на модела Китай. – Дори самият Китай започва да прилага това нещо към Африка и изнася доста от своите най-базови и тежки производства към Индия и Африка, защото иска неговото население да бъде въвлечено в по-високо производство и да потребява само продуктите.“

Какво означава в глобален план търговският сблъсък между САЩ и Китай и ще спечелят ли потребителите от него? Ще продължи ли икономиката на САЩ да е зависима от производство навън? Ще успее ли да навакса САЩ със собствени  електромобили и соларни панели? Какво означава демографската криза за икономическото бъдеще на Китай? Как САЩ пострадаха от предишните си мита срещу Китай може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
В логиката на същите исторически закономерности, изразени най-добре в старата римска поговорка *Един уммирра, друг му го навирра*, днес Китай се явява най-ефективният и предпочитан дилър на евро-атлантическата материална цивилизация из останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
*Може ли в дългосрочен план да има кооперация на производства между САЩ и Китай?* - Може, разбира се! Стига да е достатъчно дългосрочен. Днес имаме не само кооперация, а и съвместна проекто-държава - съюз, между историческите наследници в земите на Римската империя, в качеството й на създател и разпространител на цивилизационни блага и тези на най-дивите нейни опоненти, като племенните общности на келтите, които са приели и доразвили римската цивилизация и са я наложили на останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 месец
Много добра статия! Най после някой да посочи проблемите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 1 месец
До: supertrader Доста забавен текст си изтропал.Прочетох го няколко пъти. Откъде я измъкна тази стилистика? "Средства за производство"?.Точно като от учебниците едно време по политикономия...Почти нищо вярно няма в писанията ти колега, хич не ми се вярва да си супертрейдър, освен ако не търгуваш със зеленчуци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
Голям тюрлю гювеч тоя .Значи първо вика,че митата и тарифите били кофти, после вика , че в Щатите отдавна разбрали,че имат зависимости от Китай, но никой не правел нищо по въпроса, докато не дошъл Тръмп и почнал да налага тарифи.Райков, последно, тарифите лоши ли са или добри ? Май за тоз може да се каже оня стария лаф :Като гледам кви са ни финансовите анализатори, ме е страх да отида на лекар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 1 месец
Индия е по малко деиндустриализирана от САЩ . С мита няма да стане, само реалната стойност на долара може да помогне за обратна индустриализация. Повечето щати са с китайски стандарт, като се изключат Тексас и Калифорния. 70% от населението е с под 10 хиляди доход на година. Като стане по евтино да се произвежда в САЩ, ще се появят китайски фирми с китайски собственици на средствата за производство, но по добре смяна на технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 1 месец
Индия и Африка не са никакви скрити козове , да ме прощава господинът . ако мисли , че за някакви си 20-30 години могат да наваксат столетията разлика в образованието , науката , медицината , металургията , машиностроенето , електрониката , софтуерът , институциите , стандартизацията , правото , на "старият свят" ... ?! ... живее в някаква паралелна вселена , дето православен тракторист от колхоз изобретява, без да разбира и бъкел от кинетична теория на газовете и математика , автомат АК-47 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още