IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще бъде следващият президент на Иран?

Има много силни лобита около влиятелни личности, но промени във вътрешната политика не се очакват, каза Владимир Чуков

14:26 | 28.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси на преден план излиза борбата за негов наследник. Над 30 души са потенциални кандидати. В Иран няма официални политически партии, но има вътрешно групиране. Най-сериозната групировка са т. нар. консерватори. От 290 депутати около 200 са консерваторите, като те самите са разслоени на традиционни, неоконсерватори и т. нар. съпротива. Това коментира арабистът Владимир Чуков в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът посочи, че има много силни лобита около влиятелни личности като бившия говорител на парламента Али Лариджани, представителя на Върховния водач на Иран във Върховния съвет по национална безопасност Саид Джалили, председателя на парламента Мохамед Багер Галибаф и вицепрезидента на Иран Мохамед Мохбер.

„Върховният ръководител каза, че в лицето на Мохбер ние ще имаме приемственост на политиката на Раиси. Очевидно подобна позиция се тълкува като „ето – това е моят фаворит“, коментира Чуков. 

Експертът подчерта намаляващата подкрепа от страна на населението към режима в страната. 

На въпрос ще се промени ли нещо във вътрешната политика за иранското обществото в контекста на недоволството и протестите експертът отговори, че в една теократична държава не може да има никакви промени.

"Това е все едно да премахнете държавата, която беше институционализирана през 1979 г. Там няма да има промени. Нюанси може да има в икономическата политика“, каза гостът в предаването.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още