IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как страните от Персийския залив се готвят за лидерство в сферата на изкуствения интелект

Техните амбиции са подкрепени и с ресурси, отбеляза Виктор Манев, партньор в Impetus Capital

21:08 | 27.05.24 г.

Страните от Персийския залив имат желанието и ресурсите да са водещи в технологиите, свързани с изкуствения интелект. Това коментира Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Манев гостува в предаването няколко дни след посещението си в Катар на Катарския икономически форум, организиран от Bloomberg LP.

В Дубай има министър на изкуствения интелект, а Саудитска Арабия обяви, че до 2030 г. иска да е водеща и да стане хъб за технологията в региона. Катар също се готви да е сред десетте водещи в света в развитието на решения с изкуствен интелект, посочи той. И допълни, че амбициите на държавите от региона са подкрепени и с ресурси, залагат капитали в размер на милиарди върху това.

Страните от региона се вълнуват да бъдат независими – да не зависят от американски или китайски технологии. Европейските технологични компании са добре приветствани, посочи Манев. 

Той отбеляза обаче, че навлизането на изкуствения интелект, както и новото поколение центрове за данни, ще изискват много енергия. Тези нови изисквания за повече електроенергия се осъзнават от големите инвеститори и това проличава от последните данни за вложенията в тази област. Microsoft и Nvidia в момента са ключови инвеститори в енергийни решения. "Трябва да се търсят решения, които произвеждат огромно количество енергия, за да може да се захранва невероятният глад на процесорите, които трябва да обработват данни", обясни събеседникът.

"Изкуственият интелект ще изисква огромни ресурси. Всеки вижда ресурсa, който се влага в компаниите или производителите в чипове, но в същото време основната тема, която беше повдигната и от Катар, е, че ако трябва да изпълнят своята програма за инвестиции в изкуствения интелект, то те най-вероятно няма да имат енергия за страната си, защото количеството енергия, което е необходимо за AI е огромно", разказа гостът в предаването.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 27.05.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още