IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Байдъномиката“ прави необходими митата върху китайските електромобили

Планът на президента на САЩ да стимулира местното производство създава скъпи продукти, които трябва да бъдат защитени от „зловредния“ внос

19:28 | 02.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В известен смисъл новите наказателни мита на президента на САЩ Джо Байдън върху китайските електрически превозни средства са наистина необходими, точно както той и неговите служители твърдят. Това, което ги прави така необходими, са огромните суми, които администрацията отделя за разширяване на капацитета на САЩ за производство на електромобили. Почти неизменна характеристика на индустриалната политика е да започне с една глупава идея, след която следват много други – по необходимост, пише Bloomberg.

Американските производители на електромобили обаче изпитват затруднения въпреки щедрите субсидии. Продукцията и продажбите растат, но не толкова бързо, колкото са се надявали. След първата вълна от ентусиазирани потребители, новите купувачи вече не гледат с толкова голям оптимизъм към този вид задвижване. Това може да се промени, но за момента зарядната инфраструктура се разгръща бавно и прегръщането от страна на американските шофьори (които обичат да карат големи превозни средства на дълги разстояния) на новата технология няма да е лесно. Преди всичко, дори след субсидиите, електромобилите, произведени в САЩ, остават скъпи. Оттук и необходимостта от мита, които да направят конкуренцията по-скъпа.

Високата цена на производството на електромобили в САЩ се дължи отчасти на самата философия. „Байдъномиката“ има за цел да направи две неща, които са в противоречие: свиване на емисиите на парникови газове чрез ускоряване на приемането на електромобили и създаване на високоплатени работни места в една възраждаща се производствена икономика. Добре платени работници, които правят евтини електромобили — това е сложна комбинация. 

„ Добре платените профсъюзни работни места “ от вида, който Байдън неуморно защитава, са трудни за поддържане при икономика като американската, тъй като произтичащото от това производство вероятно ще бъде международно неконкурентоспособно. Държава с ниски заплати може да използва субсидии, за да постави началото на нова индустрия, която след време да процъфтява на глобалните пазари, позволявайки на правителствата да оттеглят подкрепата си. В богатите икономики, където трудът е скъп, тази формула се радва на по-малък успех. Тъй като доходите нарастват, заетостта в производството е склонна да намалява; работата се премества в други, по-продуктивни сектори. Поддържането, да не говорим за разширяването на заетостта във фабриките, ще изисква постоянна правителствена подкрепа – която от своя страна забавя растежа, като забавя потока на ресурси.

Всъщност „Байдъномиката“  е стратегия за поддържане на постоянно неконкурентоспособни индустрии. Понякога това е защитимо – при условие че разходите не са твърде високи. Способността на Китай да произвежда огромни количества добри, евтини електромобили изглежда е изненадала администрацията на Байдън. Субсидиите и стимулите за производство, които САЩ предлагат до този момент, не са достатъчни. Страната е изправена пред нов „ китайски шок “, както се изразява директорът на Националния икономически съвет Лаел Брейнард. Необходими са мита от не по-малко от 100%, за да се защити зараждащата се американска електромобилна индустрия. В името на добре платените синдикални работни места, на американците трябва да се забрани да купуват евтини вносни електромобили.

Това няма да е последната глупава, но необходима идея в репертоара на Байдън. Митата ще попречат на цените на електромобилите в САЩ да паднат толкова бързо, колкото иначе биха могли, забавяйки пазарно навлизането на тази предполагаемо важна технология. Ако администрацията иска да спази обещанията си относно изменението на климата, ще има нужда от други начини да накара американците да карат електромобили. Една такава политика е в процес на разработка: нови правила на Агенцията за опазване на околната среда (EPA) за контрол на дела на електромобилите и превозните средства, задвижвани с изкопаеми горива, които се продават в САЩ. Освен ако моделът на търсене не се промени, производителите ще бъдат принудени да губят пари от електромобили и да възстановят загубите, като продават конвенционални модели с двигател с вътрешно горене на много по-високи цени. Ако тази аритметика не проработи, защитниците на добре платените синдикални работни места могат да поискат повече субсидии.

Подкрепата за постоянно неконкурентоспособни отрасли понякога има своята логика. Достъпът до някои видове стоки наистина е императив за националната сигурност. Ако не може да се разчита на съюзниците да ги доставят според нуждите, запазването или създаването на способността да се произвеждат на вътрешния пазар е необходимо. Някои от продуктите, обхванати от новия пакет от мита на администрацията – полупроводници от висок клас, например – може да отговарят на изискванията. Електрическите автомобили явно не го правят.

Точно сега служителите на Байдън всъщност не се облягат на аргумента за националната сигурност. Заплахата от Китай се крие на заден план, разбира се, но основният аргумент за високите мита върху електромобилите и другия китайски износ е икономически. Тя се основава на политиките на Пекин за изкривяване на пазара. Според тази гледна точка американските производители не могат да се мерят с китайските си съперници не защото разходите в САЩ са твърде високи, а защото износът на Китай е изкуствено евтин заради умишленото преследване на Пекин на промишлен свръхкапацитет .

Когато САЩ приемат изкривяващи търговията политики (субсидии, „произведено в Америка“, мита), това очевидно е отдавна закъсняло признание за провалите на пазара и аргумент за проницателно, егоистично икономическо планиране. Когато Китай прави същото, това е изкуствено – враждебен акт и заплаха за световната икономическа стабилност.

Както и да е, политиките, нарушаващи търговията, наистина изкривяват тази търговия. Промишлената политика на Америка, мъдра или неразумна от егоистична гледна точка, може да влоши положението на нейните търговски партньори. Същото важи и за Китай. Въпросът е дали споровете и дисбалансите могат да бъдат разрешени съвместно. Положителните резултати за търговията са възможни. Но правителствата, водени от САЩ, избраха да тръгнат по обратния път. Според преобладаващото мнение е грешка дори да се надяваме на сътрудничество. Твърди се, че Китай мами и никога не е трябвало да бъде допускан в Световната търговска организация (СТО): тази институция вече не съществува и не подлежи на поправка.

Нека да видим как работи алтернативата на градивните действия - отмъщение и контраотмъщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 02.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още