IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Член на военния кабинет на Нетаняху заплаши да го напусне без нов военен план до 8 юни

Ултиматумът на Бени Ганц е резултат от месеците на вътрешно напрежение в израелското правителство заради Газа

11:37 | 19.05.24 г.
Членът на военния кабинет на Нетаняху и лидер на партия "Национално единство" Бени Ганц. Снимка: Bloomberg LP
Членът на военния кабинет на Нетаняху и лидер на партия "Национално единство" Бени Ганц. Снимка: Bloomberg LP

Членът на военния кабинет на израелския премиер Бенямин Нетаняху Бени Ганц заплаши да напусне израелското правителство, ако то не се ангажира с нов план за войната с „Хамас“ и след това. Ултиматумът засилва политическия натиск върху премиера Бенямин Нетаняху, отбелязва Financial Times.

В телевизионно изявление в събота Ганц, който е представител на опозицията и бивш генерал и се присъедини към коалиционното правителство на Нетаняху след нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, поиска от правителството да приеме план от шест точки, включително модел за управление на Газа след войната, до 8 юни.

Ако исканията му не бъдат изпълнени, Ганц заяви, че ще оттегли от правителството центристката си партия „Национално единство“, която според социологически изследвания би била най-голямата група при нови избори.

„Изборът е във ваши ръце“, каза Ганц, обръщайки се директно към Нетаняху. „Нетаняху отпреди десет години щеше да направи правилния избор. Искате ли да направите правилния и патриотичен избор днес?“, запита той.

Кабинетът на Нетаняху обвини Ганц, че е избрал да „отправи ултиматум към премиера вместо да отправи ултиматум към „Хамас“.

„Поставените от Ганц условия са празни думи, чието значение е ясно – край на войната и поражение за Израел“, отбеляза кабинетът на премиера в изявление.

Ултиматумът на Ганц идва след месеци на напрежение в правителството на Нетаняху заради управлението на война, като Израел все още е далеч от постигането на целите си да унищожи „Хамас“ и да освободи около 130 израелски заложници, които продължава да държи в Газа. В същото време страната е подложена на засилени критики от международната общност заради растящата хуманитарна цена от нападението ѝ срещу палестинския анклав.

Оттегляне на „Национално единство“ няма да свали автоматично петпартийното коалиционно правителство на Нетаняху и няма да предизвика предсрочни избори, тъй като Нетаняху и неговите крайнодесни и ултрарелигиозни съюзници пак ще контролират 64 места в 120-местния израелски парламент.

Но това ще сложи край на сътрудничеството между всички партии, което последва атаката от 7 октомври. И ще направи Нетаняху все по-зависим от двете крайнодесни партии в коалицията му начело с финансовия министър Безалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир.

И двамата поискаха Израел да възприеме по-агресивен подход към войната и настояват за повторно установяване след края на войната на еврейски заселнически селища в Газа, считани за незаконни от по-голямата част от международната общност.

В плана от шест точки, който очерта в събота, Ганц заяви, че наред с израелския контрол на сигурността трябва да бъде създаден международен „механизъм за цивилно управление“ на анклава с американско, европейски арабско и палестинско участие.

Той също така заяви, че планът трябва да включва връщане на израелските заложници, които продължават да са държани от „Хамас“ в Газа; поражение на „Хамас“ и демилитаризиране на анклава; връщане на израелците в районите в северната част на страната, които бяха евакуирани след началото на войната; стъпки за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия; и рамка за разширяване на военната служба в Израел за набиране на повече ултраортодоксални евреи.

Ганц представи ултиматумът си към Нетаняху като избор между неговата визия и тази на Смотрич и Бен-Гвир и техните съюзници. „Ако изберете пътя на фанатиците и отведете цялата страна до пропастта, ще бъдем принудени да напуснем правителството“, изтъкна той.

„Народът на Израел ви наблюдава. Трябва да изберете между ционизма и цинизма, между единството и раздробяването, между отговорността и беззаконието и между победата и катастрофата“, изтъкна Ганц.

Критиците на Нетаняху многократно го обвиняваха, че позволява решенията му във връзка с войната да бъдат определяни от желание за запазване на коалицията му, която би рухнала, ако Бен-Гвир и Смотрич напуснат.

По-рано тази седмица министърът на отбраната Йоав Галант критикува Нетаняху заради липсата на план за Газа след войната и го призова да постави „националните приоритети над всички други съображения, дори с възможността за лична или политическа цена“.

Нетаняху отвхърля обвиненията, че поставя лични съображения преди войната и заяви в отговор на Галант, че всякакви обсъждания за „деня след“ „Хамас“ са „откъснати от реалността“, докато Израел не постигне военна победа в Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 19.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още