IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гняв, безпокойство, раздразнение: Словаците се чудят какво доведе до стрелбата по Фицо

В часовете след стрелбата политици от целия спектър се опитаха да успокоят всички. Истинското спокойствие в обществото обаче липсва

12:17 | 18.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Лидерът на словашката опозиционна партия Михал Симечка, който описа опита за убийство на премиера Роберт Фицо тази седмица като атака по демокрацията, в петък заяви, че той, неговата съпруга и децата му са получили смъртни заплахи, предава Ройтерс.

Случващото се с него не е нещо необичайно – пример за крайната политическа и лична враждебност в Словакия и в цяла Европа, която формира средата, в която се случи стрелбата по Фицо. Той все беше в интензивното отделение два дни след като беше прострелят от близко разстояние.

Словаци като Любош Освалд, 41-годишен общински съветник в Хандлова, Словакия, където се случи стрелбата, смятат, че всичко това може да се е случило след години на задълбочаване на разделението сред населението и токсичния политически дебат.

„Това не може да продължава повече: двама съседи да се мразят, защото нямат едни и същи политически възгледи“, коментира той пред търговския център в града, където нападателят, бивш охранител, изстреля пет изстрела по Фицо, докато последният поздравяваше свои поддръжници след изнесено заседание на кабинета.

„Това усещам в общинския съвет. Хората се опитват да разпалват емоции и омраза“, посочва още Освалд.

В часовете след стрелбата политици от целия спектър се опитаха да успокоят всички. Вицепремиерът Роберт Калинак призова страната „да тръгне по пътя на толерантността“.

Но в ехото на предишните дебати, Калинак – 53, годишен адвокат, смятан за дясната ръка на Фицо, обвини позиционните партии и медиите, че разпалват ожесточение, като насърчават протести срещу правителствената политика.

„Недоволството от безкрайните загуби... ни доведе до там, където сме днес“, коментира Калинак в четвъртък. Той смята, че заподозреният се е радикализирал, защото гласоподавателите са дали властта на съюзника на Фицо Петър Пелгрини на президентските избори през април.

Десетки хиляди хора протестираха в страната с 5,4 млн. души население, откакто Фицо се завърна в правителството миналия октомври. Те определят политиките му като заграбване на власт.

„Той оставя своя отпечатък върху цялата политическа сцена. В миналото го правеше по-внимателно. Сега има перфектен пример, даден от унгарския лидер Виктор Орбан“, коментира президентът на Международното училище за либерални изкуства в Братислава Самуел Абрахам.

Фицо е прогнозирал политическо убийство

Фицо започна редица промени, които предизвикаха загриженост за върховенството на закона. Сред тях попадат премахване на прокуратурата, занимаваща се с корупцията по високите етажи на властта, както и планове за облекчаване на наказанията за подкупи, преустройство на обществените медии и ограничаване влиянието на неправителствените организации. Той също така прекрати правителствената военна подкрепа за Украйна.

Министърът на вътрешните работи Матус Сутадж Есток твърди, че заподозреният е изброил правителствените политики за Украйна, разпускането на специалната прокуратура, която се занимава с корупцията по високите етажи, и плановете за реформиране на обществения медиен оператор като причини за нападението.

Фицо отдавна обвинява граждански организации и независими журналисти, че изпълняват поръчки на опозицията. През април той предупреди, че езикът на поддръжниците на опозицията е опасен.

„Те са вулгарни и ругаят политиците от правителството на улицата... Очаквам това недоволство... да се превърне в убийство на водещ правителствен политик“, коментира той.

Властите не са разкрили името на заподозрения, но Ройтерс съпостави снимките му с кадри на мъж, заснет на протест срещу Фицо през април. На кадрите мъжът държи надпис „МИР+ПРОСПЕРИТЕТ (Запад)/ВОЙНА + БЕДНОСТ (Изток)" и скандира „Срам“ и други лозунги, някои от които вулгарни.

За много словаци безпокойството се е засилило след кампанията за парламентарните избори миналата година, по време на която президентът Зузана Чапутова обвини Фицо, който я беше нарекъл марионетка на САЩ, в подбуждане на омраза срещу нея, като каза, че е получила смъртни заплахи.

Ленка, 31-годишна социална работничка от Братислава, казва, че „обществото има два полюса... Има хора, които обичат Фицо, и има други, които го мразят“.

Вероника, 28-годишен архитект в Братислава, споделя, че предстоящите европейски избори през юни са добавили към масовото безпокойство. „Всички са напрегнати... Става все по-агресивно, но не мисля, че е само в Словакия, а в световен мащаб“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 месец
Гняв, безпокойство, раздразнение: Словаците се чудят какво доведе до неуспешната стрелбата по Фицо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още