IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчева буря заплашва електрическите мрежи и обещава ослепително сияние

Явлението ще се наблюдава през уикенда

21:00 | 10.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Силна слънчева буря този уикенд заплашва да предизвика прекъсвания в електрозахранването и да наруши навигационните системи по света, но също така обещава ослепително копие на Северното сияние, което може да се види в цяла Европа и чак на юг до Алабама в САЩ, пише Bloomberg.

Това е първият път от януари 2005 г., когато Центърът за прогнозиране на космическото време на САЩ обявява наблюдение на геомагнитна буря G4 - втората най-висока в петстепенната му скала - тъй като множество вълни от слънчева енергия се стоварват върху планетата. Пет изригвания на материал от слънчевата атмосфера се очаква да достигнат Земята късно в петък и да продължат до неделя.

 „Тези високи нива са доста необичайни“, коментира  Шон Дал, американски прогнозист на космическото време.

Въпреки че хората ще бъдат защитени от магнитното поле на Земята, неподготвените електрически мрежи могат да бъдат прекъснати, а космическите кораби могат да бъдат изхвърлени от курса. Последният път, когато Земята бива ударена от буря G5 – най-високото ниво по скалата –е през октомври 2003 г., причинявайки прекъсване на електрозахранването в Швеция и повредени трансформатори в Южна Африка.

Представители на Центъра за прогнозиране на космическото време са в контакт с операторите на мрежите, така че са подготвени, добавя Дал. Опасността е, че бурите могат да инжектират постоянен ток в преносни линии с променлив ток, както и да изпращат ниски импулси на електричество през неща като железопътни линии и тръбопроводи. Някои GPS сигнали може да бъдат загубени по време на събитието.

Истинската сила на бурята ще бъде известна, когато е на около 1,6 милиона километра от Земята, където се намират сателити, действащи като предупредителни маяци. Големи части от Азия, Европа и Северна Америка може да станат свидетели на полярно сияние през нощта, където небето е тъмно и достатъчно ясно, казва метеорологичната служба на Обединеното кралство.

Най-точната прогноза показва, че бурята ще започне да се засилва около 13:00 часа българско време, но като се имат предвид разстоянията, времето може да се промени с няколко часа. Макар полярното сияние да може да се вижда само с невъоръжено око в щати като Алабама и Калифорния, камерите на мобилните телефони често могат да уловят проблясъци по-на юг, които хората не могат да видят.

Освен това трансполярните полети между Европа, Азия и Северна Америка вероятно ще бъдат пренасочени, за да се избегне повишеното излагане на радиация на пътниците и екипажите.

Виновникът за бурята е клъстер от слънчеви петна, видим от дясната страна на слънчевия диск, който е 16 пъти по-широк от Земята. Слънцето, което преминава през 11-годишен цикъл, в който броят на петната расте и намалява, се доближава до пика на настоящия, който започна през декември 2019 г.

Клъстерът изхвърля части коронална маса или облаци от плазма на всеки 6 до 12 часа, като последният избухва около 3 часа сутринта в Ню Йорк, казва Брент Гордън, началник на клона за космически услуги на Центъра за прогнозиране на космическото време.

Ефектите от слънчевата буря може да продължат през уикенда до следващата седмица.

„Пет е просто невероятно. Изумен съм“, споделя Майкъл Уилтбъргър, учен от Националния център за атмосферни изследвания. „Това е много рядко явление“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 месец
И лей_ки забраняват. Пълно мракобесие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 месец
Специално за кухи ***: http://data.niggg.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 месец
Мдааам, крайно време е да се ликвидира всякакъв едър рогатдобитък, щото той е основната опасност за планетата. Ако бяхме изтрепали добичетатапо-рано, можеше да ни се размине слънчевото изригване и тази магнитна буря. Вервайте ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 месец
Магнитната буря достигна максималната си степен 9 от 9 днес в 20:30 българско време и това ще продължи още около час, спрямо часа на поста. След което силата й постепенно ще започне да намалява. Не ни мърда червена зона, над 5, поне още 12 часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още