IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се широка реакция от Запада спрямо агресивен износ на Китай?

Изчерпва се потенциалът на сегашния подход на двустранните отношения между САЩ и Китай, смята Владимир Шопов

23:55 | 11.04.24 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Посещението на американския министър на финансите Джанет Йелън в Китай е едно от най-интересните между двете държави в последното десетилетие. Наблюдаваше се сериозно разминаване между медийното представяне и съдържанието на разговорите. И двете страни искаха да покажат продължаване на процеса за възстановяване на диалога, но разговорите включваха остри и несъвместими позиции. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Йелън разкритикува Китай заради икономическата и управленската политика, насочи внимание върху свръхкапацитета и субсидиите, които правителството в азиатската страна дава на местните компании. Китай отвърна с несъгласие по основните въпроси, като отхвърли твърденията, че компаниите в страната са успешни заради субсидирането.

Според Шопов с това посещение се изчерпва потенциалът на сегашния подход на двустранните отношения в последната година и половина и вече е време за решение. „Логично отиваме към антидъмпингови процедури… защото стигаме до един етап, в който САЩ ще трябва да предприемат по-широки мерки по отношение на това, което Китай има намерения да осъществява като икономическа политика, а именно поредната вълна на производствена експанзия и агресивен износ“, каза анализаторът. 

По негово мнение този път ще има много по-широка реакция от Запада, както и от други държави, които не са склонни да загубят двигатели на собствения си растеж, отваряйки пазарите си за нарастващата вълна от китайски износ.

„Пекин скоро ще бъде изправен пред ново външноикономическо предизвикателство, след като антидъмпинговите разследвания се увеличават, дори и в държави, смятани за партньори на Пекин, като Бразилия, Южна Африка и Чили“, отбеляза Шопов.

Друга важна точка, която Йелън разгледа, бе увеличаващият се брой китайски компании, помагащи на Русия по отношение на войната в Украйна. Тя предупреди, че ако тази тенденция продължи, САЩ ще трябва да прибегнат към налагането на вторични санкции, коментира гостът в предаването.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: зеленясъл, много рано сутринта те е споходило слабителното тук, еебагхти вонята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 18
zelka007
преди 3 месеца
форумните чйнофилчета , ще подквuкват за магазините по лефффче ... :))) ... ограничавал им се изборът ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още