IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожар е избухнал в най-големия завод на руския производител на стомана НЛМК

Руските сили са атакували Одеса с дронове тази нощ, има един загинал и един ранен след удар по жилищна сграда

08:45 | 24.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: архив ЕРА/БГНЕС
Снимка: архив ЕРА/БГНЕС

Пожар е избухнал и е бил потушен на територията на най-големия завод на руския производител на стомана НЛМК, съобщава областният губернатор, цитиран от „Ройтерс“.

По първоначални данни пламъците в предприятието са предизвикани от дрон, написа липецкият губернатор Игор Артамонов в социалната мрежа Х, без да споменава Украйна.

Пожарът избухва на годишнината от руското нахлуване в Украйна, отбелязва „Ройтерс“.

Видеозапис, публикуван в социалните мрежи, показва взрив, а нощното небе над града е осветено от голямо зарево.

Заводът, който е основната производствена мощност на НЛМК, се намира на около 400 км от руско-украинската граница. Той е специализиран в направата на плоски стоманени изделия, като в него се произвежда 80% от стоманената продукция на НЛМК и 18% от руската стомана.

Няма жертви, казва Артамонов.

НЛМК съобщава в социалните мрежи, че пожарът е избухнал в 1:40 ч. през нощта. Засега от компанията не са отговорили на запитване на „Ройтерс“ за допълнителен коментар.

Според източник на Bloomberg от украинското разузнаване атаката е съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна и военното разузнаване на страната.

Атаки срещу Одеса

Междувременно руските сили са атакували Одеса с дронове тази нощ. В резултат на вражески обстрел е ударена двуетажна жилищна сграда, има един загинал и един ранен, съобщава председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".

От Одеската областна военна администрация посочват, че един човек загинал, а жена е извадена изпод развалините, където е прекарала два часа. Тя е откарана в болница в тежко състояние.

Сирените са пуснати снощи в 20:43 часа. "Съответните служби продължават издирвания на мястото на удара, възможно е под развалините да има хора", посочва още Кипер.

Нови двустранни споразумения за сигурност

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е в ход подготовка за сключването на нови споразумения с чуждестранни партньори, които ще повишат способностите на украинските въоръжни сили, предава „Укринформ“.

"Подготвяме се през идните седмици да продължим изключително усилената дейност, която водим в международен план. Ще има нови споразумения, които ще укрепят въоръжените ни сили, отбраната на градовете ни и положението на страната ни като цяло", заяви той във вечерното си видеообръщение.

Той благодари на всички, които помагат на Украйна и на нейната кауза.

"Никой на света няма право да унищожава независими държави. Никой. И ние няма да позволим на Русия да унищожи Украйна", коментира той в изявлението.

Зеленски изтъква и важността на предоставянето на новия пакет американска военна помощ на стойност 60 млрд. долара, чието приемане се бави в Конгреса, предава ДПА. "Този пакет е от фундаментално значение за отбраната ни, както по отношение на съдържанието си, така и по отношение на сигнала, който подкрепянето или неподкрепянето му ще даде на света", заяви украинският президент.

По-рано в петък той се срещна с лидера на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър и делегацията му, които пристигнаха на посещение в Украйна.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
Импeраторът
преди 4 месеца
Честита годишнина от тридневната операция, крепостници, /\рости! "След три дни в Киев, след седмицата в Берлин, от там в Космоса ще пръскаме рашистки мир"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още