IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Терем – Летец" ще ремонтира украински хеликоптери

Договорът се сключва в контекста на плановете за помощ на Украйна, съобщи Христо Гаджев, председател на парламентарната комисия по отбрана

18:13 | 19.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: "Терем - Летец"
Снимка: "Терем - Летец"

​"Терем – Летец" ще ремонтира украински хеликоптери. Това съобщи пред БНР председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев.

За опцията първо стана ясно от въпрос на депутата Иво Русчев към министъра на отбраната. В писменият си отговор обаче Министерството на отбраната нито потвърждава, нито отрича, че България вече води такива разговори.

Христо Гаджев обясни, договорът се сключва в контекста на плановете за помощ на Украйна.

„Наскоро има един сключен договор, да видим как ще се реализира, между "Терем" и украинска компания за ремонт на хеликоптери, където целта е да се изнесе ремонтът на хеликоптери от Украйна в България. Това очевидно ще донесе икономически ползи за България и ще помогне на украинците да поддържат и да изпълняват своите договори“, коментира депутатът.

Той поясни, че не става въпрос само за украински хеликоптери, а за поддръжка и на летателната техника на други страни.

Към момента единствената информация за договора се съдържа във въпроса на депутата Иво Русчев към министъра на отбраната. По данни на Русчев проектът на договор включва отдаване под наем на работни и складови помещения, стоянки за вертолети в завод в "Терем - Летец", както и за съхраняване на техническо имущество, доставено от украинската компания "АвиоГрейд".  Договорът е за 30 години за "съвместна дейност в областта на ремонта на вертолети от типа "Ми" и техните модификации".

От Министерството на отбраната посочват, че макар "Терем" да е публично предприятие, "не може да бъде прието, че търговската дейност на "Терем" представлява държавна или обществени дейност", за да бъде оповестявана.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обаче пояснява, че дружеството има задължение да поддържа способности за изпълнение своите задачи.

През 2022 г. парламентът реши, че страната ни ще помага на Украйна и с ремонтиране на военна техника. А през 2023 г. с нота Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия възрази срещу подобни действия заради опасения, че след модернизация вертолетите ще бъдат доставяни на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
andy
преди 4 месеца
Продължаваме ли с помощите и поощрението на нацизма?! Адолф ще се гордее много с вас!!! Бравос!!! Заслужавате медал "пречупен кръст"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още