IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обстрелва с дронове Киев и южни украински области

Противовъздушните системи на Украйна са свалили 40 от 45 изстреляни от Русия дрона

10:26 | 11.02.24 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия извърши нападения с дронове през нощта срещу Киев и Южна Украйна, при което е пострадал поне един цивилен, а газопровод и жилищни сгради в пристанищния град Миколаев са понесли материални щети, съобщи украинската армия, цитирана от Ройтерс.

Украинските военно-въздушни сили информираха в приложението Телеграм, че противовъздушните системи са унищожили 40 от 45 щурмови дрона „Шахед“, използвани от Русия през нощта.

„Въздушната тревога в столицата трая почти два часа“, заяви в Телеграм Серхий Попко, ръководител на военната администрация в Киев.

Той допълни, че всички дронове над Киев са били свалени още при приближаването им. По първоначална информация няма жертви, нито разрушения в или близо до столицата. Небето над Киев беше обявено за чисто малко преди 4 ч. сутринта.

Украинското военно командване съобщи в Телеграм, че противовъздушните му системи са работели над пет часа и са унищожили 26 изстреляни от Русия дрона „Шахед“ над няколко южни области, главно над Микоаевска област близо до Черно море.

Най-малко един цивилен е пострадал при нападението в Южна Украйна, съобщи армията.

„Приоритетът за врага отново беше инфраструктурата по крайбрежната ивица и агро-индустриални инсталации“, допълни армията.

Падащи отломки от свален дрон и ударната вълна са повредили жилищни сгради и газопровод в Миколаев, съобщи военното командване.

Четири дрона са били свалени над черноморското пристанище Одеса, уточни армията.

Както Русия, така и Украйна увеличават въздушните нападения далеч от фронтовата линия през последните месеци, като се целят в критична енергийна, военна и транспортна инфраструктура на противниковата страна.

В събота при руско нападение с дрон са били убити седем цивилни, включително три деца, в украинския град Харков, съобщи губернаторът на областта Олех Синегубов.

Той заяви, че руските сили са атакували Харков с дронове „Шахед“ късно в петък вечер.

„В резултат на ударите седем души загинаха, сред тях три деца на седем и четири години и бебе на шест месеца“, съобщи Синегубов в приложението „Телеграм“.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски назначи Олександър Павлюк, бивш първи заместник-министър на отбраната, за нов главнокомандващ на сухопътните сили на Украйна, стана ясно от публикуван в неделя указ.

Генерал-лейтенант Павлюк, който остана на поста си в министерството една година, заменя генерал-полковник Олександър Сирски, след като тази седмица той беше назначен за главнокомандващ на украинските въоръжени сили.

В събота Зеленски обяви още пет високопоставени назначения в армията, които трябва да укрепят отбраната на Украйна срещу Русия.

Украйна изпитва недостиг на военнослужещи и оборудване, след като навлезе в 2024 г. с малко победи на бойното поле през миналата година. Тя трябва да се справя и с нарушаване на военната помощ от САЩ, които са най-големият ѝ поддръжник.

На геополитическия фронт Белият дом отхвърли в събота изказване на бившия президент Доналд Тръмп за това съюзниците от НАТО да не бъдат защитавани от възможно руско нашествие. Той нарече изявлението на Тръмп „ужасно и необмислено“, предава Ройтерс.

На предизборно събитие в Южна Каролина в събота Тръмп си припомни среща с лидери на НАТО и цитира президента на „голяма страна“, без да споменава името му, който го попитал: „Добре, сър, ако ние не платим и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?“.

„Аз му отговорих: Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, а и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска. Трябва да си платите сметките“.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс заяви в отговор на въпрос за изказването на Тръмп: „Насърчаването на нашествия срещу нашите най-близки съюзници от кървави режими е ужасно и необмислено и застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и нашата икономика“.

Договорът за НАТО съдържа клауза, която гарантира взаимна отбрана на страните членки, ако някоя от тях бъде атакувана.

Тръмп, който е фаворит за номинация на Републиканската партия за президентските избори, беше ожесточен критик на НАТО, когато беше президент и многократно заплаши да изтегли страната си от алианса. Той намали финансирането за отбрана на НАТО и често се оплакваше, че САЩ плащат повече от справедливия си дял.

Бейтс заяви, че президентът Джо Байдън, който ще се бори за преизбиране през ноември, е възстановил американските съюзи след идването си на власт през 2021 г., гарантирайки, че сега НАТО е „най-голяма и най-жизнена от когато и да било“.

„Вместо да призовава за война и да насърчава хаос, президентът Байдън ще продължи да укрепва американското ръководство и да защитава интересите на нашата национална сигурност, а не да работи срещу тях“, допълни говорителят в изявление, публикувано късно в събота.

Тръмп води пред Байдън в някои допитвания и европейските съюзници са притеснени, че негова победа през ноември може да застраши ангажимента на САЩ към алианска, но генералният секретар Йенс Столтенберг заяви миналия месец, че не смята, че втори президентски мандат на Тръмп ще застраши членството на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 5 месеца
Лъжат. Те от 10 "Кинжал" свалят 12. А тук са пропуснали дронове. Това не е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още