IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако САЩ ударят по-силно Иран, ответният удар е неизбежен

В сряда САЩ убиха лидера на "Катаиб Хизбула" с удар с дрон в Багдад

11:16 | 08.02.24 г. 6
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако Пентагонът удари силно Иран, ще отстъпи ли Иран, или ще отвърне на удара?

Това е критично важен въпрос, докато Вашингтон води поредната си война в Близкия изток в отговор на атаките от легиона смъртоносни поддържани от Иран лица. Отговорът може да бъде открит чрез преразглеждане на случилото се преди четири години, когато САЩ – след поредната вълна от атаки, подкрепяни от Техеран – ескалираха драматично нещата, като убиха Касем Солеймани, прословутия командир на иранските сили "Кудс", пише старши сътрудникът в American Enterprise Institute и член на Съвета по външни работи на Държавния департамент на САЩ Хал Брандс за Bloomberg.

В сряда САЩ убиха лидера на "Катаиб Хизбула" с удар с дрон в Багдад. Подкрепяната от Иран група е била отговорна за планирането и провеждането на смъртоносната атака срещу американска база в Йордания, обявиха от Пентагона.

Днес много ястреби* казват, че ударът по Солеймани доказа, че Иран не иска конфронтация, така че засилването на американски атаки срещу интересите на Техеран е най-добрият начин за осигуряване на неговото сдържане. Истинският урок обаче е по-сложен: със сигурност може да е полезно да се удари Иран, но само ако САЩ са готови за контраудара.

Убийството на Солеймани се случи на фона на продължило десетилетия съперничество между САЩ и Иран и на фона на засилването на напрежението по време на президентството на Доналд Тръмп. През 2018 г. Тръмп се оттегли от Съвместния всеобхватен план за действие (ядреното споразумение с Иран) и започна да товари Техеран със санкции. Иран отговори с насилие.

През юни 2019 г. Иран свали американски разузнавателен дрон; през септември извърши атаки с ракети и дронове срещу петролната инфраструктура на Саудитска Арабия. През декември подкрепяни от Иран групи започнаха ескалиращи атаки срещу американски военни съоръжения в Ирак, които доведоха до смъртта на американски цивилен служител; в новогодишната нощ подкрепяни от Иран „демонстранти“ нахлуха в комплекса на посолството на САЩ в Багдад. В началото на януари 2020 г. Солеймани пътуваше в региона, за да събере войските си за по-голяма вълна от атаки. Но американското разузнаване установи местоположението му и точно след като кацна в Багдад, изстреляна от дрон ракета сложи край на живота му.

Ударът беше остър, неочакван, който изненада както ирански, така и американски наблюдатели. Това беше усилието на Тръмп да пресече познатата плетеница от проблеми.

Тогава, както и сега, иранските проксита водеха война срещу присъствието на САЩ в Близкия изток, докато Техеран се криеше зад воала на отричането. Тогава, както и сега, един американски президент не искаше голям конфликт, но трябваше да възстанови възпирането.

*ястреби - поддръжници на силна или агресивна военна политика

Останалата част от коментара можете да четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 42 rate down comment 20
sssaaa
преди 4 месеца
"докато Вашингтон води поредната си война в Близкия изток". Най-после да се напише нещо вярно. Защо няма осъждане на САЩ за ПОРЕДНАТА СИ ВОЙНА? До кога ще определят кой какво да прави и къде кой да управлява дори на законно избраните политици в тези страни. Защо е това мешателство? Нека ги оставят да се гърчат там в собствените си каши и да спрат да се месят в чужди страни. САЩ и Европа имат достатъчни вътрешни проблеми и това Имперско поведение и Господство трябва да се спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 15
0pk
преди 4 месеца
До: khao веднага става ясно - от опит знаеш за какво говориш. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още