IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Адел Караи: Западът се опитва да се състезава с Китай в Африка

Измести ли се фокусът на инициативата „Един пояс, един път“, коментира асистент професорът по глобални китайски изследвания в Нюйоркския университет „Шанхай“

19:28 | 07.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай като строи инфраструктура в Африка, управлява, а понякога и притежава големи дялове, разширява влиянието си и насочва търговските потоци, коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Мария Адел Караи, асистент професор по глобални китайски изследвания как се приема китайското присъствие Африка. Според нея това създава и политическо влияние, и добри отношения с държавите, ако тези проекти са успешни.

Има проучвания, чиито данни показват как тези инвестиции в инфраструктура и в развитието на финансите в родните градове на местните лидери ги кара да са добронамерени и така държавата постепенно приема присъствието на Китай. "Има и икономическо, и политическо влияние, но засега не и военно", уточни още тя.

Експертът съобщи за проучвания, според които Западът все още е предпочитан от африканските страни, защото се смята, че има най-добрите държави. „Все още съществува идеята за "американската мечта", но все още няма идея за "китайска мечта". Китай се възприема позитивно, защото реализира инфраструктурни проекти, които западните и останалите държави не правят“, посочи Мария Адел Караи.

Според нея един от проблемите на китайските проекти е липсата на прозрачност. За всички тези сделки има притеснения относно доброто управление, правата на работниците, трудовите въпроси и околната среда. При някои инвестицията не може да се възвърне икономически, затова Китай отмени някои от проектите, които смята за финансово неизгодни.

Мария Адел Караи посочи, че много често Китай е единствената страна, която инвестира в подобна инфраструктура, затова и западните държави са доста притеснени заради разширяващото се присъствие и влияние на Китай в глобалния Юг и в Африка.

По думите ѝ, вече има нови инициативи, като новото глобално споразумение за инфраструктура и инвестиции, по идея на Джо Байдън. Една от тях е на Европейския съюз, който сложи началото на Глобалния портал. Страните на Евросъюза опитват да се състезават с Китай и правят опит да променят своя фокус, като отстояват човешките права, демокрацията и западните ценности, но „инвестират и в инфраструктура, което пренебрегваха през последните десетилетия“.

По отношение на инициативата „Един пояс, един път“, Караи отбеляза, че има завършване на много проекти, но други не постигнаха очакваното. И отбеляза, че в много от тях има изместването на фокуса от Западна Европа, която трябваше да е финалната дестинация на проекта, към Източна Европа, Африка, Латинска Америка и Русия.

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още