IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия извърши нападения с ракети и дронове срещу критична инфраструктура на Украйна

Украинските системи за противовъздушна отбрана са унищожили четири от осемте изстреляни от Русия дрона тази нощ

10:36 | 28.01.24 г. 2
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия извърши нападения с дронове и ракети срещу цивилна и критична инфраструктура в обширни области на Украйна, съобщиха украинските Военно-въздушни сили, цитирани от Ройтерс.

По първоначална информация при нападенията няма жертви, уточниха военно-въздушните сили в приложението Телеграм.

Русия и Украйна засилиха въздушните си атаки на една срещу друга през последните месеци, като мишените са критична военна, енергийна и транспортна инфраструктура.

Военно-въздушните сили заявиха, че Русия е атакувала централната Полтавска област с две балистични ракети изстреляни от системата Искандер, а три ракети земя-въздух са били изстреляни над Донецка област на изток.

Губернаторът на Полтавска област Филип Пронин написа в Телеграм, че нападението е поразило индустриален обект в град Кременчук, като е предизвикало пожар. Публикувани в социалните мрежи снимки показват противопожарни екипи, които се борят с огъня.

По на югоизток в Запорожка област губернаторът Юрий Малашко заяви, че инфраструктурен обект е бил поразен при нападение с дрон. На място са пристигнали екипи за спешна помощ, каза още той, без да дава подробности за щети или жертви.

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са унищожили четири от осемте изстреляни от Русия дрона през нощта, съобщиха военновъздушните сили.

За момента няма коментар от Русия.

Путин критикува "русофобията" в Европа

В събота руският президент Владимир Путин разкритикува остро Европа заради „русофобия“ и балтийските държави заради нарушаване на човешки права при откриването на мемориал за Втората световна война.

Откакто изпрати руски войски в Украйна преди близо две години, Путин прави сравнения с битката срещу нацистите, за да обедини хората в страната си.

„Режимът в Киев възхвалява съучастници на Хитлер, мъже от SS... В много европейски страни русофобията е издигната като държавна политика“, каза Путин в Ленинградска област по повод 80-годишнината от края на нацистката обсада.

Тогава целите на германците бяха да откраднат ресурси на Съветския съюз и да унижощат народа му, допълни той.

Украйна, която беше част от СССР и сама понесе опустошения в ръцете на силите на Хитлер, отхвърля сравненията като лъжлив претекст за завоевателна война.

В речта си Путин критикува и балтийските държави заради нарушаване на човешки права. Естония, Латвия и Литва, които бяха управлявани от Москва по време на Студената война, но сега членуват в ЕС и НАТО, са сред най-силните критици на руското нашествие в Украйна.

„В балтийските страни десетки хиляди души са обявени за хора втора ръка, лишени от най-основните им права и подложени на преследване“, каза Путин, имайки предвид строгите мерки срещу миграцията. Москва многократно обвини балтийските страни в ксенофобия и третиране на руските малцинства като „втора класа“.

Украйна разкри масова измама с доставки на оръжия

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи, че е открила корупционна схема при покупката на оръжия от армията на страната, равняваща се на около 40 млн. долара, предава Ройтерс.

Съобщението за масови измами с обществени поръчки, потвърдено от украинското министерство на отбраната, ще има огромен отзвук в страната.

Борбата за изкореняване на ендемичната корупция остава основен проблем в момент, когато Украйна се стреми към членство в ЕС.

СБУ съобщи, че разследване е „разкрило служители на министерството на отбраната и ръководители на оръжейния доставчик Лвов Арсенал, които са откраднали близо 1,5 млрд. гривни при покупката на снаряди“.

„Според разследването бивши и сегашни високопоставени представители на министерството на отбраната и ръководители на свързани с него компании са въвлечени в присвояването на средства“, се казва в съобщението на СБУ.

Злоупотребата е включвала покупка на 100 хил. минометни снаряда за армията.

СБУ съобщи още, че договор за снарядите е бил сключен с Лвов Арсенал през август 2022 г., шест месеца след началото на войната, и е направено предварително плащане, като част от парите са прехвърлени в чужбина.

Но оръжия така и не са доставени, част от средствата след това са преместени в други сметки в чужбина, уточнява службата.

Тя съобщи, че петима души в министерството и в оръжейния доставчик са получили „уведомления за подозрение“ – първата фаза в украинските съдебни процедури. Един от заподозрените е бил задържан при опит да премине украинската граница.

Корупцията в армията е особено чувствителна тема в Украйна в усилията ѝ да запази бойния дух на обществото и да си осигури членство в ЕС.

Министърът на отбраната Олексий Резников беше уволнен миналия септември заради редица случаи на корупция, въпреки че се радваше на стабилна репутация в представляването на Украйна в разговорите ѝ със западните съюзници.

Макар че няма сведения той лично да е бил замесен в корупция, редица такива случаи в армията бяха разкрити при неговото управление – един с доставки на храна на войските, а друг с доставянето на подходящи униформи за военнослужещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 28.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Alex Silver
преди 5 месеца
Русия отдавна свърши ракетите и дроновете. Сега я карат на прашки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още