IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирима иранци са убити при ракетен удар срещу Дамаск

Според сирийската армия израелските военновъздушни сили са изстреляли ракети, прелетели над Голанските възвишения

15:37 | 20.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/STR
Снимка: EPA/STR

Израелски удар срещу сирийската столица Дамаск разруши днес сграда, използвана от иранската паравоенна Революционна гвардия, и уби най-малко четирима иранци, предаде Асошиейтед прес, като се позова на сирийски и ирански медии. 

Сирийската армия каза, че сградата в строго охраняемия западен квартал на Дамаск "Мазех" е напълно разрушена и добави, че израелските военновъздушни сили са изстреляли ракети, прелетели над окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия. Израелската армия не е коментирала ударите. 

Няколко часа по-късно израелски дрон удари кола близо до ливанския южен крайбрежен град Тир, като уби двама души, предаде националната информационна агенция на страната. За момента не е ясно кой е бил целта на атаката, но подобни удари в миналото са били насочени срещу членове на подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула", както и срещу палестинската групировка "Хамас".

Новинарският сайт "Нур нюз", за който се смята, че е близък с иранската разузнавателна служба, идентифицира двама от убитите в Дамаск като генерал Садегх Омидзадех, заместник по разузнаването на силите "Ал Кудс" в Сирия, и неговият заместник, който носи псевдонима Хадж Голам. По-късно бе публикувано изявление, с което бе потвърдена смъртта на Ходжатолах Омидвар, Али Агазадех, Хосеин Мохамади и Саед Карими, но не е уточнено какви са били техните длъжности. 

За момента разликата в информацията не е разяснена. 

Опозиционният Сирийски център за наблюдение на състоянието на правата на човека, който следи войната, заяви, че най-малко шестима души - петима иранци и един сириец, са убити в ракетна атака, извършена, докато официални представители от подкрепяни от Иран групировки са провеждали среща. Ръководителят на центъра Рами Абдурахман каза, че трима от иранците са били командири и добави, че други четирима все още са в неизвестност под развалините. 

Около разрушената четириетажна сграда са разположени сили за сигурност, а в района са забелязани линейки и пожарни коли. Започнало е издирване на хора, затрупани под развалините. Прозорци са изпочупени и в близките сгради. 

Продавач, който се намирал близо до мястото на удара, каза, че е чул пет последователни експлозии около 10:15 часа и че по-късно е видял да се изкарват телата на мъж и жена, както и трима ранени. 

Нападението е извършено на фона на увеличаващото се напрежение в региона, докато Израел продължава офанзивата си в Газа. Операцията започна след атаката на "Хамас", извършена на 7 октовмри, при която бяха убити около 1200 души, а около 250 бяха взети за заложници в Газа.

Израелската армия и днес обстрелва цели в ивицата Газа, докато самолети хвърлят листовки в южната част на Рафах, в които се призовават палестинците да помогнат за намирането на заложниците, държани от "Хамас", предаде Ройтерс.

Палестинските бойци се сражават с танкове, като се опитват да се върнат обратно в източните предградия на района Джабалия в северната част на Газа, откъдето Израел започна да изтегля войски и да преминава към провеждане на по-ограничени операции.

Израелските военни съобщиха, че самолети са нанесли удари по отряди на бойци, опитващи се да поставят експлозиви в близост до войниците и да изстрелват ракети по танкове в северната част на Газа. Нанасят се удари по цели в цяла Газа.

В южния район на Хан Юнис, където Израел твърди, че е разширил операциите си срещу "Хамас", свидетели твърдят, че танкове са обстрелвали районите около болница "Насър" през нощта, описвайки обстрела като най-интензивен от много дни насам. Израелските военни заявиха, че в Хан Юнис са нахлули във военен комплекс, неутрализирали са готови за употреба ракетни установки и са открили експлозиви..

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още