IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири страни от ЕС се изкачват до първото място в индекса за най-влиятелни паспорти

България напредва с една позиция до 13-то място в класацията на Henley с безвизов достъп до 179 дестинации

10:48 | 11.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шест държави безпрецедентно споделят първото място с безвизов достъп до рекордно голям брой дестинации в индекса на паспортите на Henley за 2024 г., който се основава на официални данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Четири държави членки на Европейския съюз (ЕС) – Франция, Германия, Италия и Испания – се присъединяват към Япония и Сингапур, за да се похвалят с най-влиятелните паспорти в света, като техните граждани могат да посетят 194 дестинации от общо 227 по света без визи. Двете азиатски държави доминират на първото място в индекса през последните пет години.

В същото време България се изкачва с една позиция до 13-то място в класацията на Henley с безвизов достъп до 179 дестинации.

„Въпреки че общата тенденция в историята на 19-годишното проучване е към по-голяма свобода на пътуване, глобалната разлика в мобилността между тези в горната и долната част на индекса сега е по-голяма от всякога“, изтъква д-р Кристиан Х. Каелин, председател на Henley & Partners.

Средният брой дестинации, до които пътуващите имат достъп без визи, почти се е удвоил от 58 през 2006 г. до 111 през 2024 г. Въпреки това през новата година гражданите на най-високо класираните страни изпреварват със 166 безвизови дестинации тези на Афганистан, който се намира на дъното на класацията с едва 28 държави с достъп без виза, подчертава Каелин.

Междувременно Южна Корея се присъединява към Финландия и Швеция на второ място с безвизово пътуване до 193 дестинации, а други четири държави от ЕС – Австрия, Дания, Ирландия и Нидерландия – споделят третото място с достъп до 192 дестинации. Останалите страни, които намират място в топ 10, са предимно европейски държави, като Великобритания се изкачи с две позиции до четвърто място с безвизов достъп до 191 дестинации в сравнение със 188 преди година. Притежателите на паспорти на Австралия и Нова Зеландия също се издигат до шесто място със 189 безвизови дестинации, а САЩ запазват седма позиция с достъп до 188 дестинации.

Страните в класацията на Henley, които отчитат най-голям ръст в броя на безвизовите дестинации за последните десет години. Страните в класацията на Henley, които отчитат най-голям ръст в броя на безвизовите дестинации за последните десет години.

Измина десетилетие, откакто Великобритания и САЩ заемаха за последно първо място в индекса през 2014 г., припомнят от Henley.

ОАЕ отчита най-сериозен ръст в индекса на Henley през последното десетилетие, добавяйки впечатляващите 106 дестинации към безвизовия си достъп от 2014 г. насам, което води до огромен скок от 44 места в класацията от 55-а до 11-та позиция.

Страните в класацията на Henley, които отчитат най-голям спад в броя на безвизовите дестинации за последните десет години. Страните в класацията на Henley, които отчитат най-голям спад в броя на безвизовите дестинации за последните десет години.

Украйна и Китай също попадат в топ 5 на страните с най-сериозно увеличение на броя на безвизовите дестинации през последните 10 години, като и двете държави са се изкачили с още две позиции през последната година. Украйна вече е на 32-ро място със 148 безвизови дестинации, а Китай е 62-ра в класацията с достъп до 85 дестинации без предварителна виза (в сравнение със само 44 през 2014 г.).

Въпреки че Русия отбеляза нетно увеличение от 24 дестинации през последното десетилетие, безвизовият ѝ достъп и класиране почти не са се променили от 2017 г. и сега страната е на 51-во място с достъп до 119 дестинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още