IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е доказала, че Русия използва ракети от Северна Корея

Украинската армия е разрушила полупостроен железопътен мост, който е трябвало да бъде част от железопътния маршрут между Русия и окупирания Крим

09:35 | 07.01.24 г. 11
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Прокуратурата на Харковска област е предоставила доказателства, че Русия е атакувала Украйна с ракети, доставени от Северна Корея.

Такива ракети се използват за първи път от Русия във войната, коментира старши съветник на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Дмитро Чубенко, говорител на прокуратурата в Харков, посочва, че една от ракетите, ударили града на 2 януари, е била визуално и технически различна от руските модели.

"Производственият метод не е много модерен. Има отклонения от стандартните ракети "Искандер", които видяхме по-рано по време на ударите срещу Харков“, коментира Чубенко пред медиите, като показа останки от ракетата.

Той подчертава, че ракетата е малко по-голяма в диаметър от руската ракета "Искандер". Има разлики и при вътрешни електрически намотки и други части.

Северна Корея е под оръжейно ембарго на ООН, откакто за първи път тества ядрена бомба през 2006 г. Резолюции на Съвета за сигурност на ООН, одобрени с подкрепата на Русия, забраняват на страните да търгуват с оръжие или друго военно оборудване със Северна Корея.

Въздушни удари и сражения

През нощта Русия е атакувала Украйна с дронове „Шахед“ и ракети. От Приморско-Ахтарския район на Руската федерация са пуснати общо 28 дрона „Шахед“, от които 21 са унищожени. Осъществени са и атаки от три зенитно-ракетни комплекса С-300 в окупираната Донецка област, съобщават от военно-въздушните сили на Украйна.

Отбелязва се, че основните посоки на удара са били юг и изток, предава агенция „Униан“.

От украинската армия допълват, че противовъздушната отбрана е работила в пределите на Запорожка, Николаевска, Одеска, Днепропетровска, Кировоградска, Виницка и Черкаска област.

Имало е и 45 бойни сблъсъка между отбранителните сили на Украйна и руснаците на фронта, според сутрешната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

На 6 януари украинските въоръжени сили са разрушили полупостроен железопътен мост, който е трябвало да бъде част от железопътния маршрут между Русия и окупирания Крим. Това съобщи в Telegram съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко, също цитиран от „Униан“.

Унищожени са и резервоари за гориво и инженерен транспорт в района на село Гранитное с целенасочен удар.

Миналия ноември Русия обяви началото на строителството на железопътна линия от Ростов на Дон през превзетите градове Мариупол и Бердянск до Крим. По-рано съветникът на кмета на Мариупол Петр Андрющенко писа, че руснаците създават и пряка железопътна връзка с Мариупол и Донецк, както и че строят нова магистрала от Ростов до Мариупол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 6 месеца
Ракети от КНДР и дронове от Иран? Значи им остават още 53 държави, за да достигнат нивото на въоръжена подкрепа на Бандеростан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 9
wart
преди 6 месеца
Тези доказателства на кога са нужни на Световната сг...ан наречена Америка .? И какво ще направи на Русия ?-- тя не е Ирак, Либия или Афганистан най-много да опитат новите ракети " Мечът на Възмездието " САРМАТ и да изчезнат завинаги дъното на двата океана и човечеството да се отърве от тая чума ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 4
data
преди 6 месеца
До: Tikva007Ако намериш едно изречение в което казвам чеУ Украйна има потенциал да бие Раша имаш бутилка уиски , ако не намериш го купуваш ти ? Или си плямпало ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 6 месеца
До: data: В пъти по-лесно и достъпно е да се разбере от изявите ви тук какво чакаш ти и разни ташки и бомбашки, ушшаннки и джуджанки, отколкото ти да узнаеш от медиите или да измътиш в празната си глава от разни ментални трици в какво вярва Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
data
преди 6 месеца
До: Tikva007Ти пък отде знаеш аз кво чакам ? Мили ми смехурко, давай го уравновесено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 13
Tikva007
преди 6 месеца
До: data: Чак до такива детайли не ги следя. Иначе, те и Хамас показват доста пребита израелска техника - нетът е пълен с клипове на горящи израелски танкове. Даже ще намериш и глъмове, които да вярват, че евреите могат да бъдат пребити от палестинците. Нещо като теб и компания маммули тук, дето вярвате и чакате украйна да пребие Русия, защото им свалила самолети и им потопила кораби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 13
data
преди 6 месеца
До: Tikva007Незнам дали следиш нещата ама аха аха Путин да си повярва че може да се измъкне от гоьола в който сам се натика и я 5 су-та изчезва в небето я някой по големичък кораб поема към дъното . Демек няма измъкване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
Tikva007
преди 6 месеца
До: zelka00: Вече схванах механизма на тези вдъхновени ежедневни есета при теб - материалът, който поемаш сутрин в парка от Шаро, избива в тези екзалтирани измишльотини. Нещо като емоционален нектар от един добре разклатен мозък. В литературната изразна амалгама се разпознават добре като компоненти, както твоят емоционален екстаз, така и войнствените дух и порода на вдъхновителя. Можеш да ги подписваш с артистичния псевдоним *Танцуващата с куче*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 39
zelka007
преди 6 месеца
мен най ми допада на сърцето , че украинците се престрашиха да започнат масов редовен обстрел и разрушения в белгород ... избиването на рашибозуци в тилът върви отлично ... посягат вече към приморск , ростов на дон и пр ... :))) ... могучии наступ как се движи ?! нещо тъпче на едно място от три месеца . не че преди е бил по-добър ... пак започнаха да пукат рассийските консерви т72 , бях се притеснил че са ги спрели ... скромно , но все още се намират ... галактическата ракетна сила опре до ким ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още