IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: 2023 година показа, че Глобалният юг се обединява

Страните от Южна Америка се явиха с общи искания на COP -28, припомни Стоил Цицелков

21:59 | 29.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изминаващата 2023 г. бе наситена с политически събития в Южна Америка, които не винаги бяха позитивни. Това, което може да обобщим, е, че Глобалният юг се обединява, коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Страните от Южна Америка се явиха с общи искания на COP-28, което показва едно ново движение и доста от тях намериха начин да се измъкнат за неизгодни за тях договори. Договори, които фаворизираха така наречения „Глобален север", посочи събеседникът.

Политическите теми в Южна Америка бяха много коментирани през изминаващата година, като Цицелков припомни част от тях.

"Станахме свидетели на покана към Аржентина от страна на БРИКС, благодарение на силното лобиране на Бразилия, но Аржентина отказа членство, но пък прие такова в петролния картел ОПЕК+. САЩ отслаби санкциите върху Венецуела за износа на петрол, тъй като единственият потребител на южноамериканската страна бе останал Китай, като азиатската страна купуваше на много ниска цена", отбеляза анализаторът.

Русия съобщи, че повече от 30 държави преследват членство в БРИКС, но гостът не смята, че догодина ще видим разширение на обединението.

"Не смятам, че БРИКС ще се разшири догодина. Мисля, че това беше възможността. Още повече много държави ще преосмислят своите позиции, както направи Аржентина, защото ако досега имахме една или две по-авторитарни държави в БРИКС, в момента те са много повече и вече везните наклониха към държави с авторитарно, едностранно управление. Мисля, че ентусиазмът ще спадне, но зависи от нас, зависи от кой ще спечели изборите в САЩ основно“, уточни гостът в предаването.

Целия коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още