IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия подобрява рекордите по изстреляни бойни дронове към Украйна

От началото на войната към Украйна са изстреляни 47 свръхзвукови ракети "Кинжал" и близо 2500 С-300, които са трудни за сваляне от ПВО

08:13 | 29.12.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ВСУ
Снимка: ВСУ

Към 29 декември Русия вече подобри рекорда по брой изстреляни дрона за месец - 526. Предишният рекорд беше записан през септември, когато руските военни изстреляха 504 бойни дрона към територията на Украйна.

Данните на военновъздушните сили (ВВС) сочат, че почти всеки ден от началото на месеца е имало обстрел - по няколко дрона в група основно към южните части на страната  и най-вече по Одеска област. В два дена досега имаше по-масов обстрел - на 6 декември бяха изстреляни 48 дрона, а на 27 декември - 46.

Силите на противовъздушната отбрана са унищожили по-голямата част от изстреляните дронове - например на 6 декември бяха унищожени 41 от изпратените дронове.

В  нощта срещу 29 януари бяха изстреляни 22 бойни дрона, от които свалени са 18, сочат още данните на ВВС. Атаките са подновени в сутрешните часове - властите в Киев съобщават за обстрел с дронове и балистични ракети. Въздушна тревога е обявена на територията на цялата страна. 

Досега през декември ВВС отбеляза и още няколко забележителни резултата - пет свалени самолета в рамките на три денонощия, унищожен залп от 10 балистични ракети, изпратени към Киев, както и потопен десантен краб "Новочеркаск" в пристанището на Федосия (Крим).

От началото на войната Русия е изстреляла около 7400 ракети срещу Украйна

От началото на войната досега Русия е изстреляла около 7400 ракети и 3900 дрона към територията на Украйна, сочат данните на Центъра за стратегически комуникации на Украйна. Сред тях са и 47 свръхзвукови ракети "Кинжал" и 2470 С-300, които са почти невъзможни за улавяне от противовъздушните системи за отбрана.

Украинските ПВО са унищожили към 2900 дрона, сочат още данните.

Ракетите "Кинжал" бяха смятани за неуловими от противовъздушната отбрана, но щитът, който беше изграден над Киев, включващ и система Patriot,  успява да се справи с тях.

Позиционни битки около повечето горещи точки на фронта

За позиционни битки около най-горещите точки на фронта без сериозен напредък съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя анализ за последните събития във войната в Украйна. Военните наблюдатели се позовават на потвърдени данни за случващото се на фронтовата линия.

Данни от геолокация показват известен напредък на руските части около коксовия завод в Авдиевка  - едно от по-сериозните укрепления на украинците в района, кактото и около жп линията на града. В тази част от фронта се увеличават обстрелите от самолети Су-34 и Су-35.

През изминалото денонощие в района са отблъснати 26 атаки и засега руснаците не успяват да обградят града, отбелязват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в своята сводка за 673-я ден от началото на войната.

Данните показват леко забавяне на интензивността на бойните действия с 53 директни сблъсъка. Под обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Тежки остават действията около Синкивка в направлението Купянск, където украинските части отбелязват успехи, както и около Бахмут. Украинските военни все още не са се изтеглили напълно от покрайнините на Маринка и ВСУ съобщава за отбити 6 атаки в напълно заличеното населено място.

Украинските части се задържат и по левия бряг на Днепър, където ВСУ отчита отбити 13 атаки на руски части. Няма потвърден напредък около населеното място Кринки, отчитат още ISW.

Украйна е поискала среща със своите кредитори  заради дефицита в бюджета

Украинският премиер Денис Шмихал е изпратил писмо до основните координатори на помощта за Украйна с коментар за нестабилната финансова ситуация в страната в началото на годината, пише Bloomberg. Агенцията припомня, че политически спорове задържа дългосрочна помощ за Украйна в размер на 110 млрд. долара от САЩ и ЕС.

В своето писмо украинското правителство иска среща през януари 2024 година, за да бъдат обсъдени предизвикателствата.

Преди дни Министерството на финансите преизчисли финансовите нужди на Киев през 2024 година - от 41 млрд. долара на 37,5 млрд. долара, което се дължи на по-доброто развитие на икономиката. Финасовият министър Серхий Марченко обаче предупреди, че първите два месеца приходите в бюджета са традиционно по-слаби и това може да влоши ситуацията.

През 2023 година Украйна получи повече от 42 млрд. долара финансова помощ, с която се покриват част от социалните разходи в бюджета.

Междувременно говорителят на германското Министерство на външните работи Кристиан Вагнер коментира, че ЕС ще даде 50 млрд. евро на Украйна, въпреки ветото на Унгария и потвърди, че Берлин през 2024 година ще отпусне военна помощ за 8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 6 месеца
ПИШУРКИТЕ, "Кинжал" са ХИПЕРзвукови, а не СВРЪХзвукови. Огромна разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
evlogi
преди 6 месеца
Глей с кви постижения се гордеят някои ора....В същото време от 1 януари минималната заплата в Москва става 29389 рубли( 564.36 лв.) а в Подмосковието става 22515 рубли( 432.36 лв)...Хвала и вечна слава на Кремльовската ба.нда ол.игоф,рени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
оня ден 5 геранчета(забрадени шахедчета) , снощи 3 геранчета(забрадени шахедчета) ... всичко свалено ... скука ... обикновеното количество хладилни камиони с мъpша на път към матушката ... ВПК на Европа се събужда от летаргията , весело бумтят коксовите пещи за стомана ... изчегъртването на паметници тече в целият ЕС и у нас ... альошата в Пловдив се е климнал нещо , предстои оценка за спешна реставрация до депото за строителни oтпадъци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още