IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел освободи втора група заложници, примирието може да бъде удължено

Сделката за освобождаване на заложници срещу пускането на свобода на палестински затворници за малко да се провали в събота

10:21 | 26.11.23 г. 4
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

13 израелци и четирима тайландци пристигнаха в Израел в неделя при второто освобождаване на заложници от „Хамас“ в замяна на палестински затворници. Сделката за кратко беше застрашена от спор за доставката на хуманитарна помощ в Газа, предава Ройтерс.

Макар и преодолян с посредничеството на Египет и Катар, спорът се превърна в заплаха за примирието за освобождаване на плениците и показа колко крехко е споразумението за размяна на 50 заложници, държани от палестинската бунтовническа групировка срещу 150 затворници в израелски затвори.

Телевизионни кадри показаха заложниците от египетската страна на граничния пункт Рафах след напускането им на Газа. „Хамас“ предаде заложниците на Международния комитет на Червения кръст късно в събота.

Шестима от 13-те освободени израелци бяха жени, а седем – юноши или деца. Най-малкият освободен заложник беше тригодишният Яхел Шохам, който беше пуснат на свобода заедно с майка си и брат си, но баща му остава заложник.

„Освободените заложници са на път за болници в Израел, където ще се съберат със семействата си“, съобщиха израелските сили за отбрана в комюнике.

Израел пусна 39 палестинци – шест жени и 33 непълнолетни, от два затвора, съобщи палестинската осведомителна агенция WAFA.

Някои от палестинците пристигнаха на общинския площад Ал-Бирех в Рамала, в окупирания от Израел Западен бряг, където ги очакваха хиляди граждани, съобщи очевидец пред Ройтерс.

Палестински представител, запознат с дипломатическите ходове, заяви, че „Хамас“ ще продължи примирието, първото спиране на боевете, откакто бойци на групировката нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, като убиха 1200 души и взеха около 240 заложници.

В отговор на нападението Израел се зарече да унищожи бойците на „Хамас“, които управляват Газа, като обсипа анклава с бомби и артилерийски снаряди и предприе сухопътна офанзива на север. Около 14 800 души, около 40% от които деца, бяха убити, съобщиха в събота палестинските здравни власти.

Размяната в събота следва първото освобождаване от „Хамас“ на 13 израелски заложници предходния ден, включително деца и възрастен човек в замяна на освобождаването на 39 палестински жени и юноши от израелски затвори.

В петък „Хамас“ освободи също филипински гражданин и десетима тайландски земеделски работници. 18 тайландци остават сред заложниците, съобщи външното министерство на страната в неделя.

Сделката беше в опасност от провал, след като въоръженото крило на „Хамас“ съобщи в събота, че отлага освобождаването на заложници, докато Израел изпълни всички условия на примирието, включително се ангажира да пусне камиони с хуманитарна помощ в северната част на Газа.

Спасяването на сделката отне един ден на дипломатически преговори с посредничеството на Катар и Египет, в процеса се присъедини и американският президент Джо Байдън, който проведе телефонен разговор с катарския емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Говорител на „Хамас“ съобщи, че само 65 от 340 камиона с хуманитарна помощ, които са влезли в Газа от петък, са стигнали до северната част, или „под половината от това, с което Израел се съгласи“.

Освен това „Бригадите Ал-Касам“, въоръженото крило на „Хамас“, съобщиха, че Израел не е изпълнил условията за освобождаване на палестински затворници.

Говорител на катарското външно министерство съобщи, че е имало „много разговори“ как и кой приоритетно да бъде освободен и че ключов критерии за палестинската страна е бил времето, прекарано в израелски затвори.

Израел съобщи, че примирието може да бъде удължено, ако „Хамас“ продължи да освобождава поне по десет заложници на ден. Палестински източник заяви, че може да бъдат освободени до сто заложника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 26.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 месеца
До: pbonev, Няма да е лошо да се даде някакво обяснение на Непълнолетните затворници, които Еврейчетата държат в затворите си. Каква би била реакцията примерно ако Русия затваря украински деца в затворите? Няма проблем, то е Демократично прието ако децата са Арабели да бъдат затваряни в Затвори. Ало Хага, къде сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
pbonev
преди 7 месеца
Уважаеми журналисти, и конктретно Божидарка Чобалигова,Израел НЕ Е вземал заложници, за да ги освобождава. Хамас е взел заложници, които освобождава когато Израел освободи затворници.Надявам се правите разлика между затворници и заложници.Ако не, помолете някой от редакторите да Ви обясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 месеца
Много Демократично, Евреите изтрепали 40% деца от 15к цивилни жертви на Арабелите. А кажете господа Демократи, каква щеше да е реакцията ако Русия бе утрепала 40% деца от цивилните жертви на Украинците? Къде е Хага сега да осъди тези "Демократични евроатлантически" действия? Има ли справедливост? Не, няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още