IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се "Хамас" да освободи нова група от израелски заложници

Двете страни в конфликта твърдят, че военните действия ще продължат след края на четиридневното им примирие

14:22 | 25.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Очаква се „Хамас“ да освободи втора група израелци днес, в рамките на планираното четиридневно примирие, което позволи размяна на 50 заложници срещу палестински затворници, предава Ройтерс.

Египетските източници по сигурността коментираха, че са получили имената на 14 израелски жени и деца от „Хамас“ и чакат повече подробности за това кога заложниците ще бъдат предадени на властите в Египет.

Израелските служители по сигурността разполагат със списъка, макар че правителството на премиера Бенямин Нетаняху не потвърждава броя на хората или времето на очакваното им освобождаване.

По-рано израелските затворнически власти казаха, че се подготвят да освободят 42 задържани палестинци, в съответствие с условията на споразумението, осъществено с посредничеството на Катар миналата седмица.

Съгласно примирието, първото прекъсване на продължаващата вече 7 седмици война – 50 жени и деца, държани от „Хамас“, ще бъдат освободени на етапи в рамките на четири дни, в замяна на 150 палестински жени и деца, които са сред хилядите задържани в израелските затвори.

Бойци на „Хамас“ освободиха 24 заложници в петък – 13 израелци, 10 тайландски земеделски работници и един филипинец. 24 палестински жени и 15 тийнейджъри по-късно бяха пуснати от израелски арест.

И двете страни казаха, че военните действия ще бъдат подновени веднага щом примирието приключи, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън каза, че има реален шанс за удължаване на периода на мир.

По думите му паузата представлява ключова възможност за доставяне на хуманитарна помощ в Газа. Той все пак отказа да предположи колко дълго ще продължи войната между Израел и „Хамас“. Запитан на пресконференция какви са очакванията му, държавният глава заяви, че целта на Израел да елиминира „Хамас“ е легитимна, но трудна.

Израел се закле да унищожи „Хамас“, след като нейни бойци убиха 1200 души и взеха около 240 заложници, след като пробиха бариерите за сигурност около ивицата Газа и започнаха да вилнеят в израелските общности около блокирания анклав.

Оттогава Израел хвърля бомби върху Газа, като уби около 14 хил. души, близо 40% от които деца, твърдят палестинските здравни власти.

Стотици хиляди от 2,3-милионното население на Газа напуснаха домовете си.

Междувременно висш служител в Министерството на финансите на САЩ ще посети Турция следващата седмица, където ще говори с властите относно американските санкции срещу руски организации и незаконните дейности на „Хамас“, твърдят източници на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 25.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още