IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на долари на черно в Буенос Айрес се готвят за несигурност

Дългогодишната, но и незаконна, търговия в долари се оказа под светлините на прожекторите след успеха на Милей на президентските избори

16:33 | 21.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tomas Cuesta/Getty Images
Снимка: Tomas Cuesta/Getty Images

В центъра на Буенос Айрес малка група търговци на валута на черно, наричани arbolitos (или „малки дървета“) привикват клиенти в понеделник – ден след като либертарианецът Хавиер Милей спечели президентските избори с обещания за доларизиране на икономиката на страната, пише Ройтерс.

Дългогодишната, но и незаконна, търговия в долари се оказа под светлините на прожекторите след успеха на Милей на изборите в страната, в която повечето хора нямат много вяра на местното песо на фона на трицифрената инфлация и рязкото обезценяване.

Строгите капиталови контроли върху официалната търговия с валута ограничават официалния достъп до долари и създаде широк диапазон от паралелни курсове, където доларите се търгуват с огромна премия – над 900 песо за долар при официален курс от 350 песо.

В понеделник улиците са по-тихи от обикновено заради местен празник и съвземането от изборната изненада, но някои arbolitos са на работа и продават долари за между 920 и 950 песо за долар, подобно на курса от петък.

Марсело, продавач, пожелал да се представи само с първо име, казва, че той и колегите му продават долари на цена от 920 песо при 950 в петък заради признаци, че песото поскъпва на криптопазара – единствения действащ.

Той очаква валутата да поскъпне още във вторник и смята, че песото ще стигне 870-860 за долар – оптимистично очакване, като се има предвид, че повечето анализатори очакваха победата на Милей да окаже натиск върху валутата.

Николас, по-млад продавач няколко пресечки по-надолу, изчислява, че песото ще остане стабилно поне докато Милей не поеме властта през декември.

Мнозина обаче казват, че нямат представа какво може да стане утре с отварянето на пазарите. Песото поевтинява бързо тази година на всички пазари и обезценяване се очаква и през идните седмици.

За някои несигурността идва ръка за ръка с надеждата, че амбициите на Милей, включително доларизацията на аржентинската икономика и затварянето на централната банка, ще донесат повече финансова стабилност в страната, в която бедността достигна 40% тази година.

„Искам да имам долари“, казва 24-годишната Милка Кар, студентка, която също така продава валута в Буенос Айрес. „Зависим от това, което дават туристите, все едно сме в зоопарк. Има много млади хора, които нямат никакви възможности пред себе си“, коментира тя.

Дори и доларизацията да ѝ отнеме работата, Кар се надява, че това ще донесе по-добри заплати и възможности другаде. Освен да учи и продава долари тя работи и в магазин за бижута, преподава математика и се занимава с графичен и уеб дизайн.

Тя признава, че е гласувала за Милей и е празнувала победата му снощи с надежда за икономиката, въпреки че се притеснява за плановете му да премахне държавното образование.

„Трудно е, почти невъзможно за аржентинците да се стегнат и да стигнат до някъде“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още