IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постигната е колеблива сделка за освобождаване на заложници и пауза в боевете в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и Белият дом заявиха, че все още няма сделка

10:46 | 19.11.23 г.
Постигната е колеблива сделка за освобождаване на заложници и пауза в боевете в Газа

Израел, САЩ и „Хамас“ постигнаха колебливо споразумение за освобождаване на десетки жени и деца, държани като заложници в Газа, в замяна на петдневна пауза в боевете, съобщи Washington Post, като се позова на запознати със сделката източници.

Но както израелският премиер Бенамин Нетаняху, така и американски представители заявиха, че сделка все още не е постигната.

Освобождаването на заложници може да започне през следващите няколко дни, ако не възникнат спънки в последната минута, съобщават запознати източници с подробното споразумение от шест страници, пише Ройтерс.

То е постигнато, докато Израел се готви да разшири офанзивата си срещу бойците от „Хамас“ южно от Газа. При въздушни удари загинаха десетки палестинци, включително цивилни, за които се смята, че са намерили убежище в две училища.

Съгласно споразумението всички страни ще замразят бойните операции за поне пет дни, докато 50 или повече заложници бъдат освобождавани на групи на всеки 24 часа, съобщи Post. „Хамас“ взе около 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври, при което загинаха 1200 души.

Паузата цели да позволи доставянето на значителна хуманитарна помощ, пише изданието и допълва, че споразумението е било очертано при преговори в Катар през последните седмици.

Но Нетаняху заяви на пресконференция в събота вечерта, че „относно заложниците има много необосновани слухове, много неточни съобщения“. „Искам ясно да заявя: Към момента няма никаква сделка. Но искам да обещая: Когато има нещо за казване, ще ви съобщим за това“.

Говорител на Белия дом също заяви, че Израел и „Хамас“ все още не са постигнали споразумение за временно спиране на огъня и допълни, че САЩ продължават да работят за постигане на сделка. Втори американски представител също заяви, че няма постигнато споразумение.

След като пусна брошури по-рано тази седмица, в събота Израел отново предупреди цивилни в части от южните райони на Газа да напуснат, докато се готви за нападение.

Израел превърна болница „Ал Шифа“ в град Газа в основен фокус на сухопътното си настъпление в северна Газа, предизвиквайки притеснението на международната общност.

Екип начело със Световната здравна организация (СЗО) посети болницата в събота и я определи като „зона на смъртта“ с признаци на оръжейна стрелба и артилерийски обстрел, както и масов гроб на входа. СЗО заяви, че разработва планове за незабавно евакуиране на оставащите пациенти и служители.

В болница „Ал Шифа“ остават 25 здравни работници и 291 пациенти, включително 32 бебета в критично състояние,

Генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) Филип Лазарини заяви в социалната мрежа X, че Израел е бомбардирал две училища на агенцията. Над 4000 цивилни са били приютени в едно от тях, допълни той.

„Съобщава се за десетки убити, включително деца. За втори път за по-малко от 24 часа училищата не са пощадени. Достатъчно, тези ужаси трябва да спрат“, написа още Лазарини.

Говорител на властите на „Хамас“ в Газа заяви, че 200 души са били убити или ранени в училището.

Очевидци съобщиха за тежки сражения през нощта между израелските сухопътни сили и въоръжени мъже на „Хамас“ в северозападния бежански лагер „Джабалия“, най-големия от всички лагери в анклава с близо 100 хил. души.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас, чието правителство контролира части от окупирания от Израел Западен бряг, заяви в събота, че „стотици хора, принудени да напуснат дома си, са били убити“ в две училища в Газа.

Той призова американският президент Джо Байдън да се намеси, за да спре израелската операция в Газа.

Байдън, който се противопоставя на примирие, иска прекратяване на конфликта и заяви в коментарна статия за Washington Post, че Палестинската автономия в крайна сметка трябва да управлява както Газа, така и Западния бряг.

Запитан за предложението на Байдън, Нетаняху заяви пред репортери в Тел Авив, че Палестинската автономия, в сегашната ѝ форма, не е способна да носи отговорност за Газа. Израел не е обявил стратегия за Газа след войната.

Заради конфликта вече около две трети от населението на Газа, което наброява 2,3 млн. души, беше принудено да напусне домовете си. Настъпление в южната част на Газа може да се окаже по-сложно и смъртоносно, отколкото на север, тъй като бойци на „Хамас“ са укрепени в област Хан Юнис, коментираха високопоставен израелски източник и двама бивши ръководители на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още