IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Ключови споразумения ще намалят напрежението между САЩ и Китай

Основното придвижване е свързано с възстановяване на комуникациите на най-високо военно ниво, каза анализаторът Владимир Шопов

20:28 | 17.11.23 г.
Снимка: EPA/XINHUA
Снимка: EPA/XINHUA

На срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), която се проведе в Сан Франциско, лидерите стигнаха до няколко ключови споразумения. Основното придвижване на дневния ред е свързано с възстановяване на комуникациите на най-високо военно ниво. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че е постигнато и искането на американската страна за ограничаване на търговията с прекурсори, с които се изработват амфетамини. Много се разчита на новосъздадена работна група, свързана с въпросите на регулирането на изкуствения интелект. Ако отношенията се развиват в добра посока, е възможно да се стигне до споразумение за ограничаване на използването на AI в областта на отбраната, коментира гостът за постигнатите резултати от серщата на върха.

Шопов обърна внимание и на декларация между САЩ и Китай, в която и двете страни поемат ангажимент да се утрои капацитетът за производство на възобновяеми източници. „Срещата спомогна за редуциране на напрежението, но по-скоро е временно примирие и замразяване на дълбоките различия между двете страни“, каза анализаторът. 

По думите му между Китай и САЩ има споделено разбиране, че трябва да се стабилизират и успокоят по отношение на тона на общуване.

По отношение на това какво търсеха двете страни от тази среща, Шопов посочи, че основното притеснение на Китай е свързано с влошаването на икономическото състояние и досегашния неуспех да бъде възстановена динамиката в отношенията. Управляемостта на ситуацията във връзка със стопанския растеж в страната изглежда доста проблематична. В тази връзка анализаторът подчерта, че за първи път от десетилетия на годишна база американската икономика расте с по-голям темп от китайската.

„От страна на САЩ по-скоро Байдън има политическа необходимост от спокойствие, стабилност и предвидимост. Все пак президентът навлиза в предизборна кампания“, напомни анализаторът.

Според Шопов по-голяма спешност усеща китайската страна, защото възстановяването на комуникацията в двустранните отношения през последната година бе нарушена изцяло от Китай.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 17.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още