IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин иска Германия да попречи на задаващата се търговска война между Китай и ЕС

Китайският лидер отправи критики към стратегиите за икономическа сигурност на блока

11:14 | 04.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Лидерът на Китай Си Дзинпин призова Германия да сложи спирачки на задаващата се търговска война на Европейския съюз (ЕС) с Пекин, предава БГНЕС.

В разговор с германския канцлер Олаф Шолц, Си критикува стратегиите за икономическа сигурност на ЕС и призова Германия да остане отворена за китайски инвестиции.

"[Надявам се], че Германия ще настоява ЕС да отстоява принципите на пазара и справедливостта и да работи с Китай за гарантиране на лоялна пазарна конкуренция и честна търговия, както и на стабилни промишлени вериги и вериги на стойността", е казал китайският президент на Шолц, според държавната информационна агенция Xinhua.

Европейската комисия започна проверка на държавните субсидии за произведените в Китай електрически превозни средства. Въпреки че Си не споменава проверката, този ход накара високопоставен служител да поиска от ЕС да "прояви сдържаност при използването на търговски средства за защита". Освен това Брюксел е изправен и пред призиви да разгледа държавните субсидии за китайските сектори на вятърната енергия и медицинските изделия.

Очаква се до края на годината Си да се срещне с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ръководители на Европейската комисия и Европейския съвет. Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон ще посети Пекин и Хонконг следващата седмица.

Нарастващият фокус на Пекин върху идеологията, принудата спрямо съюзници на САЩ като Япония, Канада и Литва и напористата позиция спрямо Тайван принудиха правителствата в ЕС да се съсредоточат върху така нареченото "премахване на риска" в отношенията на блока с Китай. Тази седмица министър-председателите на Нидерландия и Ирландия - които имат огромни търговски връзки с Китай - обикалят страни от Малайзия и Виетнам до Южна Корея, търсейки алтернативни пазари в Азия.

Си изглежда загрижен за това, че ЕС следва американската линия по отношение на Китай. Той ще пътува до САЩ, за да се срещне с президента Джо Байдън на фона на изострящата се конкуренция между двете най-големи икономики в света.

"Отношенията между Китай и Европа са от ключово значение за стабилността на световния ред и просперитета на евразийския континент", коментира Си. "Китай разглежда Европа като всеобхватен стратегически партньор и важен полюс в многополюсния [свят]". Последният коментат е част атаката на Пекин срещу това, което той вижда като световен ред, предпочитан от САЩ.

В кратко изявление от офиса на канцлера се казва, че Шолц е "обменил мнения за двустранните отношения и сътрудничеството в икономическия сектор" със Си.

Според Xinhua Шолц е изразил интерес към "задълбочаването на германско-китайските отношения" и към "най-големите успехи на германските компании в Китай", без да споменава конкретно позицията си по отношенията между ЕС и Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
xapoznai
преди 8 месеца
САЩ, ЕС и съюзниците формират голямата част от световната икономика. Те превърнаха Китай в това което е сега, но Китай явно няма да се превърне в това, което очакваха... Просто парите ще се преместят другаде и китайската икономика ще се спихне... Китай можеше да даде много на света, но явно няма да се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Tikva007
преди 8 месеца
*Лидерът на Китай Си Дзинпин призова Германия да сложи спирачки на задаващата се търговска война на Европейския съюз (ЕС) с Пекин* - Грешно е адресирал призива си лидерът на Китай. Германия не е ЕС, а ЕС не е суверенен политически субект, който може да решава такива въпроси. ЕС е протекторат, колония на САЩ и там трябва др. Си да адресира призивите си, касаещи Европа. А и с по-голям успех по въпроси, касаещи ЕС, напоследък може да се обърне към Полша, отколкото към Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още