IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Войната в Близкия изток влияе негативно на инвеститорите в региона

Турция се опитва да е посредник между Израел и "Хамас", коментира Мариян Карагьозов, експерт Турция и Близък изток

17:30 | 27.10.23 г. 2

В момента икономиката на Турция не страда от войната в Близкия изток, но разширяване на конфликта би довело до евентуални трусове. Създава се регионална нестабилност, което влияе негативно на настроенията на инвеститорите. Това коментира Мариян Карагьозов, експерт за Турция и Близък изток, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че Турция се опитва да е посредник между Израел и "Хамас", но и двете страни трябва да приемат условията, за което изглежда, че няма желание. Той допълни, че утвърдените посредници в момента са Египет и Катар. Катар финансово подпомага Ивицата Газа, държавата е важен посредник, коментира той. "Египет също е с ключова роля за хуманитарната помощ в Ивицата Газа, тъй като тя е блокирана от три страни от Израел, а единствената неблокирана граница е тази с Египет“, отбеляза гостът. 

Експертът обясни, че от 2020 г. Турция предприема дипломатическа офанзива в Близкия изток, затопля отношенията си със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Но след демонстрации в големи турски градове и пробиви на сигурността пред консулството на Израел в Анкара, Израел решава да изтегли дипломатическия си персонал от Турция през 2020 г.

"Единствената страна в света, която може да окаже политически и дипломатически натиск върху Израел, е САЩ“, заяви анализаторът.

Според него докато няма натиск от световното обществено мнение, че този конфликт няма решение по военен път и докато няма резолюции на ООН, призоваващи за незабавното прекратяване на огъня, кръвопролитието в Близкия изток, за съжаление, ще продължи.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 месеца
ае стига ве... верно ли влияе? Таман Тесла да построи фабрика в Газа... и войната започна, баси малшанса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още